ΑρχικήΟικονομίαΦρένο στην ανάπτυξη από την υπερφορολόγηση

Φρένο στην ανάπτυξη από την υπερφορολόγηση

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η οικονομία της Ελλάδας είναι άμεσα εξαρτώμενη από την παγκόσμια οικονομία και ιδίως αυτή της Ευρωζώνης. Οπότε αναμένεται πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξη για το 2019.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για διαμόρφωση της ανάπτυξης στο 1,9% του ΑΕΠ (όσο και το 2018) ενώ στην προηγούμενη έκθεση του Δεκεμβρίου γινόταν λόγος για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% του ΑΕΠ ενώ στόχος για το 2019 ήταν το 2,5%. Η μείωση των επενδύσεων το 2019 κατά 12% δείχνει ότι η αναπτυξιακή δυναμική δεν είναι εδραιωμένη κι αυτό οφείλεται και στη διαρκή περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης που είναι σχεδόν μηδενικός για το 2019 ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό. Βάσει της έκθεσης, προβλέπεται ότι από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης(τουρισμός, αγορά εργασίας, επενδύσεις σε ακίνητα) η θα προκύψει η οικονομική μεγέθυνση κατά 1,9% του ΑΕΠ.

Ως προς τα δημοσιονομικά, ως πρόκληση αντιμετωπίζεται η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ για την τετραετία 2018-2022 ενώ σημειώνεται ότι η επίτευξή του είναι αποτέλεσμα υπεφορολόγησης. Ως προς την υπερφορολόγηση αναφέρεται ότι αν και ανέκοψε την ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους είναι αυτή που συγκρατεί την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, κάνει λιγότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις, εξαντλεί τις επιχειρήσεις και τους πολίτες περιορίζοντας τη βελτίωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης. Εξού και εντός της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα έπρεπε να δώσει βάρος στη μείωση των φόρων.

Ναι μεν για τρίτη χρονιά υπερέβη το πρωτογενές αποτέλεσμα τς γενικής κυβέρνησης αλλά οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περικόπηκαν έναντι του αρχικού στόχου. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η έκθεσης της ΤτΕ παρά την “αιμοδοσία” από τη δανειακή σύμβαση, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ως προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης προς τους προμηθευτές.