“Πριν από 6 μήνες αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΑ 1 με σταθερή προοπτική. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε διπλή αναβάθμιση. Σε εκείνη την αναβάθμιση αναγνωρίσαμε τη σημαντική διαρθρωτική πρόοδο που έχει συντελεστεί και με οικονομικούς όρους σε σύγκριση με αυτό που κάναμε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Δεν νιώσαμε ότι υπάρχει επαρκής χειροπιαστή νέα εξέλιξη που να μπορούμε να δούμε ώστε να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση. Βλέπουμε για τα επόμενα δύο χρόνια σχετικά ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη και τα χρόνια της κρίσης.
Βλέπουμε ανάπτυξη περίπου 2% με 2,3% που είναι σχετικά ισχυρή. Αλλά μακροπρόθεσμα βλέπουμε διαρθρωτικές προκλήσεις. Όταν μιλάμε για τη δημοσιονομική πλευρά των πραγμάτων η οποία είναι σημαντική, βλέπουμε ότι παρά την τεράστια μείωση του χρέους το πολύ υψηλό χρέος απαιτεί αρκετά χρόνια συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής.
ΕΡ: Ποιες είναι όμως αυτές οι προκλήσεις οι κύριες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας;
Από τη μία πλευρά έχουμε το δημογραφικό προφίλ με τον πληθυσμό που συρρικνώνεται, γεγονός το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πληθυσμό, την ηλικία εργασίας. Η άλλη μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι η καταστροφικές δασικές πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες και είναι πιθανό να αυξηθεί η συχνότητά τους στο μέλλον αλλά και η σφοδρότητά τους και αυτό αποτελεί ρίσκο για τον τουρισμό για τη γεωργία και γενικώς για την οικονομία.