ΑρχικήΟικονομίαΓιατί μας αγάπησαν ξαφνικά οι αγορές

Γιατί μας αγάπησαν ξαφνικά οι αγορές

Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν στην έκθεση της Κομισιόν, η Κυβέρνηση “διαβάζει” σωστά το παιχνίδι των διεθνών αγορών και αποφασίζει να προχωρήσει αύριο στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Η συγκυρία είναι ιδανική. Ορθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν ότι η πίεση και τα κακά νέα μπορεί να ενταθούν στο επερχόμενο Γιούρογκρουπ της Καθαράς Δευτέρας και σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις.

Οι επενδυτές ανταποκρίνονται θετικά στην προοπτική αυτή ρίχνοντας την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά στο 3,6%, γεγονός που κάνει αισιόδοξους τους τεχνοκράτες στον ΟΔΔΗΧ ότι μπορούν να επιτύχουν ένα επιτόκιο κάτω από το 4% ή πέριξ αυτού.

Αν απορείτε όμως για τους λόγους που κάνουν τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν θετικά μια έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας, την απάντηση έδωσε ο Μπαρόζο στους Δελφούς. “Οι αγορές δείχνουν νίκη Μητσοτάκη” είπε. Και προσέθεσε ότι γι’ αυτό δείχνουν εμπιστοσύνη.

Η προφανής αυτή εξήγηση αναπαράγεται σήμερα από μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης (όπως η Handelsplatt) και θα ενισχύεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Και δεν είναι μόνο το στοίχημα μιας πιο φιλοεπενδυτικής Κυβέρνησης στο οποίο ποντάρουν οι επενδυτές. Πουθενά στον ορίζοντα δεν φαίνεται μια καταστροφική προοπτική όπως ήταν αυτή που αντιμετώπιζε ο Αντώνης Σαμαράς από τις αρχές του 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση θα πρέπει να κινηθεί με μετριοπάθεια και εντός των κανόνων. Νταούλια, δραχμές και συναφή θα πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αν στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να ξεφτιλιστούν. Κάτι που φαίνεται να ασπάζεται ο Τσίπρας.

Όσο για τους Ευρωπαίους; Βραχυπρόθεσμα διστάζουν να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στην Κυβέρνηση. Δεν θέλουν “ντράβαλα” πριν τις ευρωεκλογές. Μια διογκούμενη δημοσιότητα περί αποτυχίας στην “υπόθεση Ελλάδα”, θα τροφοδοτούσε με καύσιμα την επέλαση του ευρωσκεπτικισμού.

Μακροπρόθεσμα όμως κατλαβαίνουν ότι το να κρύβεις τα πάντα κάτω από το χαλί, απλώς θα σου δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αργότερα. Για το λόγο αυτό επιχειρούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανοχής στην Κυβέρνηση και της πίεσης για αλλαγή πολιτικής. Αν προκύψει -όπως βεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις- μέσω κάλπης, θα τους βολέψει πολύ.