ΑρχικήΟικονομίαΗ Handelsblatt επιβεβαιώνει Μπαρόζο

Η Handelsblatt επιβεβαιώνει Μπαρόζο

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο ράλι μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών και στη βελτίωση του κλίματος, κυρίως λόγω της πιθανότητας αλλαγής κυβέρνησης εντός του 2019. Έτσι επιβεβαιώνεται η ανάλυση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι οι “αγορές περιμένουν νίκη Μητσοτάκη, για αυτό δείχνουν εμπιστοσύνη”.

Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο “επόμενος” πρωθυπουργός και υπόσχεται φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει τη ζήτηση, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα προσελκύσει επενδυτές. 

Οι χρηματιστές στην Αθήνα πιστεύουν ότι το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Εξάλλου η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες. Αλλά και η αναμενόμενη εντός της εβδομάδας έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά.

Αναφορά γίνεται και στους υπαρκτούς κινδύνους. Μετά τα πρόσφατα κέρδη δεν αποκλείεται μια τεχνική διόρθωση, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν δομικοί αλλά και πολιτικοί κίνδυνοι. Αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων επιβαρύνουν τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και τον τομέα των επενδύσεων. 

Επιφυλάξεις υπάρχουν, αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας, σχετικά με τον αν θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα χρειαστεί συνεργασία κομμάτων για το σχηματισμό. Γι’ αυτό και οι ελληνικές μετοχές προορίζονται για επενδυτές που έχουν επίγνωση των κινδύνων.