Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση διαφήμιζε δήθεν “αντάρτικο” στους Θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μάλιστα είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια. Τελικά η ρύθμιση στη Βουλή ήρθε στη Βουλή και όπως παραδέχθηκε και ο. Δραγασάκης από βήματος Βουλής όχι απλώς δεν ήταν μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης αλλά μονομερής υποχώρηση και προϊόν συμβιβασμού.
Η γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, ανέφερε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30 – 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τραπεζών εκτιμούμε ότι στο νόμο μπορούν να υπαχθούν σε απόλυτο αριθμό 11 δις ευρώ. Αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό δανειοληπτών είναι 150 χιλιάδες δανειολήπτες και σε ποσοστό γύρω στο 60-70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (…) μας ενδιαφέρουν τα μικρά στεγαστικά ή επιχειρηματικά που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Ο νόμος είναι ανεφάρμοστος σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν δανεισμό σημαντικά υπολειπόμενο των 200 χιλ. ευρώ. Οι περισσότεροι χρωστούν εως 150 χιλ ευρώ».
Από το νέο νόμο Κατσέλη δε λείπουν τα κενά, οι παραλείψεις και οι γκρίζες ζώνες του.
Στο νόμο Κατσέλη η βοήθεια του κράτους διαρκούσε έως και τρία χρόνια, τώρα η βοήθειά του μπορεί να είναι ακόμη και μέχρι το τέλος της αποπληρωμής. Ωστόσο, πουθενά δεν προσδιορίζεται το ποσοστό συμμετοχής του κράτους ενώ θα χρειάζεται η έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδότηση της δόσης από του δημόσιο.
Βέβαια, δεν έχει καν οριστεί ποιος θα κάνει την εκτίμηση του ακινήτου για να ορίζεται η δόση σύμφωνα με την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία θα προσαρμόζεται με βάση την εκτίμηση του εκτιμητή στις 31 Δεκέμβρη κάθε έτους.
Ο νέος νόμος Κατσέλη θα έχει διάρκεια 8 μηνών μόλις, δηλαδή οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται προς έγκριση 30 Απριλίου και η προθεσμία θα λήξει στο τέλος του 2019, στις 31 Δεκεμβρίου.
Οι οφειλέτες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο νόμο Κατσέλη θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν σε αυτόν ή αν θα υποβάλλουν αίτηση για το νέο νόμο Κατσέλη. Δηλαδή, οι δανειολήπτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και υπόθεσή τους βρίσκεται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και δεν έχει γίνει δίκη ακόμη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο διάδοχο καθεστώς.
Ακόμη μία παράλειψη είναι ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τους εγγυητές ακινήτων. Το βέβαιο είναι ότι η ρύθμιση παύει σε περίπτωση θανάτου του δανειολήπτη δε συνεχίζει.