Ικανοποίηση Τζεντιλόνι για την ελληνική οικονομία – Μηνύματα για πλεόνασμα και ομόλογα

10 mins read

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, βρίσκεται στην Αθήνα.

Συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και μετά το πέρας της συνάντησής του δήλωσε ότι πρώτη απόφαση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική οικονομία συνεχίσει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τηρούνται οι δεσμεύσεις συμπληρώνοντας ευθύς αμέσως ότι «ο Χρήστος Σταϊκούρας μας έχει δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Με τη σειρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι έθεσε όλο το πλέγμα των ελληνικών διεκδικήσεων: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε όμως περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και θα δουλέψουμε δημιουργικά με τους εταίρους για να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα». 

Στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής χρήσης των κερδών από ομόλογα, της μεταφοράς υπερπλεονασμάτων σε επόμενες χρήσης και της προώθηση της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επίτροπος σημείωσε ότι «είναι δίκαιο να ανοίξει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρχει χώρος για να ξανασυζητηθούν οι στόχοι». Επεσήμανε, επίσης, ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και ένα καλό report θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αποφάσεις.

Αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Facebook Comments