Ιστορική στιγμή για το Ελληνικό: Υπογραφές για μεταβίβαση του ακινήτου

29 mins read

Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό και τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development, μετά από 9,5 χρόνια από τότε που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.

Οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό στη Lamda Development μπήκαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ανάψει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της μεγαλύτερης επένδυσης που έχει γίνει στην Ελλάδα, ύστερα από εμπλοκές και καθυστερήσεις επτά ετών.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Με την υπογραφή της μεταβίβασης, το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει συνολικά 647 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. είναι η πρώτη δόση του τιμήματος για το ακίνητο και 347 εκατ. καταβάλλονται ως εγγυητική επιστολή.

Κατά τη σημερινή τελετή, όπως υπογράμμισε ο εντεταλμένος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης «ξεκινά μία αναπτυξιακή περίοδος για μία περιοχή, αλλά θα σταλθεί και το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα και το ΤΑΙΠΕΔ απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιεί για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου μεγάλες επενδύσεις». Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα οφέλη που θα έχει η συγκεκριμένη επένδυση για το σύνολο της οικονομίας, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Lamda Development κ. Οδ. Αθανασίου, τόνισε ότι «σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για τη Lamda Development. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι το έργο αυτό θα επηρεάσει τη ζωή όλων και θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα όλων. Η χώρα θα καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό χάρτη και η εικόνα της θα αναβαθμιστεί διεθνώς. Θα υπάρχουν μεγάλα οφέλη στην οικονομία και τον τουρισμό που θα επηρεάσουν θετικά πέραν από την Αθήνα και την Αττική». 

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη, σημαντική, ξεχωριστή ημέρα για τη χώρα αλλά και την οικονομία», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν προκειμένου να υπάρξει η τελική υπογραφή και να ξεκινήσει το έργο. 

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ 

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο σημειώνει ότι «μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Facebook Comments