ΑρχικήΟικονομίαJPMorgan: Οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν σαφώς βελτιωθεί

JPMorgan: Οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν σαφώς βελτιωθεί

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν σαφώς βελτιωθεί μετά και τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την φορολογική μεταρρύθμιση καθώς και τις προσπάθειές της για ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο περιβάλλον των επενδυτών.

Αυτό επισημαίνει σε νέο της report η JPMorgan.

Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα αναμένονται αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Όπως σημειώνει, σε πρόσφατη έκθεσή της η Moodys είχε τονίσει πως στους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας περιλαμβάνεται η έλευση  μιας κυβέρνησης με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και μία σαφής και αξιόπιστη ατζέντα για περαιτέρω οικονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη.

Ωστόσο, αυτό, όπως τονίζει η JP Morgan, έρχεται με την πρόσθετη προϋπόθεση για ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν μείωση του χρέους και ουσιαστική βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου.

Έτσι,  οι θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, είναι ζητήματα του μεσοπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου διαστήματος.

Επιπλέον, η JP Morgan υπογραμμίζει τις πιθανότητες που προέκυψαν πρόσφατα για αλλαγές στην απαίτηση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, μία εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να είναι θετική για τις τράπεζες με υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως οι ελληνικές τράπεζες.

Τέλος, η JP Morgan υπογραμμίζει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά τίτλων Tier 2, σημειώνοντας πως η πορεία αυτών των τίτλων είναι αρκετά καλή, παρά την γενικότερη διεύρυνση των spreads  στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt).