ΑρχικήΟικονομίαΚακάο όπως… χρυσός: Σε απελπισία οι ζαχαροπλάστες από το ράλι στις τιμές-...

Κακάο όπως… χρυσός: Σε απελπισία οι ζαχαροπλάστες από το ράλι στις τιμές- Είδος πολυτελείας οι σοκολάτες

H Αφρική πανηγυρίζει με τη θεαματική άνοδο της τιμής του κακάο: Η τιμή του αυξήθηκε στο ρεκόρ των 10.000 δολαρίων ανά τόνο. 

Η παγκόσμια αγορά κακάο βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς η τιμή αυτού του βασικού αγαθού για πολλές αφρικανικές οικονομίες έχει φτάσει σε νέο ρεκόρ. Στη Νέα Υόρκη, το κακάο άγγιξε στα 10.000 δολάρια ανά τόνο. Αυτή η σημαντική αύξηση αποδίδεται στις αυξανόμενες ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού, ιδίως από τις μεγάλες περιοχές παραγωγής της Αφρικής.

Έτσι στην Ελλάδα τουλάχιστον οι τιμές στα Πασχαλινά αυγά και είδη σοκολατοποιίας θα είναι αυξημένες κατά 20%.

Στο Λονδίνο επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.

 

Το κακάο έγινε πόλος έλξης χιλιάδων επενδυτών ενώ αυτή η  η ανοδική τάση είναι ευπρόσδεκτη από πολλούς αφρικανούς αγρότες, οι οποίοι ελπίζουν να επωφεληθούν και να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους και να επενδύσουν στις εκμεταλλεύσεις τους.

Με την τιμή να έχει αυξηθεί τόσο πολύ, υπάρχει προβληματισμός για την περίοδο του Πάσχα που τα σοκολατένια  είδη έχουν την τιμητική τους.  Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φόβοι για ελλείψεις εφοδιασμού είναι πραγματικοί και θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις τιμές. Μία λύση είναι η μεγάλη αύξηση της τιμής και μία άλλη η μείωση του όγκου των Πασχαλινών αυγών.

Το κακάο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι το πιο καυτό εμπόρευμα πλέον στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την τιμή του χαλκού.

Image

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον Μάρτιο, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Η μειωμένη συγκομιδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε φυτείες της Δυτικής Αφρικής, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο και τα ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης της παραγωγής αλλού, προκαλούν τεράστιους κλυδωνισμούς στον κλάδο.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες, η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης.