ΑρχικήΟικονομίαΚατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Με… αστερίσκους και ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Με… αστερίσκους και ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης «βλέπει» για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή.

Τα μεγέθη του Προσχεδίου οριστικοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον «πήχη» να διαμορφώνονταν, λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις σε ανάπτυξη 7,5% τον επόμενο χρόνο, στηριζόμενη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τον επόμενο χρόνο, έναντι ύφεσης 8,2% φέτος. Με την προϋπόθεση βεβαίως της ομαλής εξόδου της παγκόσμιας κοινότητας από την πανδημία.

Το ισχυρό comeback των επενδύσεων θεωρείται εφικτό μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και εξελίξεων. Ανάλογα με την επιτυχία τους θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές συνδέεται:

  • Με την έλευση άμεσων ξένων επενδύσεων, τις οποίες σηματοδοτεί και η σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Microsoft για επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
  • Με την ταχεία και αποτελεσματικά χρήση των νέων κοινοτικών κονδυλίων που προκύπτουν από τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζονται σε πάνω από 3 δις ευρώ και το 2021. Το “στοίχημα” δεν έχει σχέση μόνο με τις ελληνικές επιδιώξεις και πρωτοβουλίες, αλλά και με το πότε θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις ανά την ΕΕ με τους τριγμούς για το κράτος δικαίου και όχι μόνο να συνεχίζονται.
  • Με την επιτάχυνση της χρήσης των κονδυλίων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, αλλά και προκύπτει από την “επίπτωση βάσης” του προκαλεί η φετινή καθίζηση στον επενδυτικό δείκτη (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) λόγω της πανδημίας. Δηλαδή η βάση εκκίνησης είναι χαμηλή λόγω της φετινής μεγάλης πτώσης και, κατά συνέπεια, το ποσοστό αύξησης το επόμενο χρόνο θεωρείται πιο εφικτό να είναι ψηλό.

Η εκτίμηση για σημαντικό ποσοστό ανάκαμψης θα στηριχτεί σε δύο βασικές παραδοχές:

  • Ο τουρισμός θα ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα των φετινών απωλειών και ότι θα μπορέσει μέσα στο 2021 να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου το 60% των εσόδων του 2019.
  • Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Στήριξης θα εισρεύσουν του χρόνου στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται τα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

  • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.
  • Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους, τα θέατρα  και στο τουριστικό πακέτο,  με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
  • Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
  • Αναστολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021 της καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας.
  • Το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα περίπου 11 δισ. ευρώ (ή περίπου 6% του ΑΕΠ) αλλά και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 15-16 δισ. ευρώ.