ΑρχικήΟικονομίαΚάτω από το 0,5% η απόδοση του 5ετούς εν αναμονή S&P

Κάτω από το 0,5% η απόδοση του 5ετούς εν αναμονή S&P

Οι επιδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων έχουν “νικήσει” ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει βυθιστεί κατά περισσότερο από 72% από τις αρχές του έτους, και τους επενδυτές να συνεχίζουν να “διψούν” για ελληνικούς τίτλους.

Οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας μετά και την βελτίωση που σημειώνει η ελληνική οικονομία με πρώτο σταθμό την S&P σήμερα αργά το βράδυ, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την εκκίνησης την ερχόμενη Παρασκευή, του νέου γύρου QE, εκτιμάται ότι θα κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα υψηλά στο ραντάρ των επενδυτών καθώς παρά το ιλιγγιώδες ράλι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη.

Κάτω από το 0,5% η απόδοση του 5ετούς

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,22% με πτώση 1,8% από χθες, ενώ έντονο ράλι σημειώνει το 5ε΄τες με την απόδοσή του να υποχωρεί κάτω από 0,5% για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 0,473% με πτώση άνω του 5% από χθες, με τις εκτιμήσεις για… μηδενικά επίπεδα σύντομα, να πληθαίνουν. Κάτω του 2% υποχωρεί σήμερα και η απόδοση του 20ετούς ομολόγου, σημειώνοντας και αυτή νέο ιστορικό χαμηλό.

Το ελληνικό spread πλέον διαμορφώνεται στις 162 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται πως εκείνη τη χρονιά (Αύγουστος 2009) είχε επιτευχθεί και το ιστορικό χαμηλό του ελληνικού spread, στις 106 μ.β, το οποίο δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τα χθεσινά σχόλια του Μάριο Ντράγκι για την πορεία της Ελλάδας, λειτουργούν υποστηρικτικά στις διαθέσεις των επενδυτών. Το γεγονός ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως “είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από 4 ή 5 χρόνια”, ενώ χαρακτήρισε ως  “ξεκάθαρη επιτυχία της χώρας” τον δανεισμό της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων στις αρχές Οκτωβρίου, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες γύρω από την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets.

Όλα τα βλέμματα στην S&P

Σήμερα, όπως είναι λογικό, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ετυμηγορία της S&P καθώς η αγορά αποτιμά ευρέως ότι θα είναι ο πρώτος οίκος που μετεκλογικά θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας, στην πρώτη κίνηση του από το καλοκαίρι του 2018. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει για την ελληνική οικονομία και ειδικά μετά τις εκλογές, με την νέα κυβέρνησης να προχωρά με ταχύτητα σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξης.

Όπως σχολίασε χθες η Citigroup, οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η πλήρης άρση των capital controls, η ενεργοποίηση του “Ηρακλή”, η συμφωνία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η απουσία ρήξης με τους θεσμούς, αναμένεται “να σπρώξουν το χέρι του οίκου”, αναβαθμίζονται την Ελλάδα κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα και στο “ΒΒ-” από “Β+”, φέρνοντάς την τρία σκαλοπάτια κάτω από το Investment grade και στο ίδιο επίπεδο με τις αξιολογήσεις των Fitch και DBRS. Υπενθυμίζεται πως σε μία εβδομάδα, την 1η Νοεμβρίου, αναμένεται και η αξιολόγηση της DBRS, με την αγορά να αναμένει “καλά νέα” και από τον καναδικό οίκο.

Κούρταλη Ελευθερία