Κόκκινα δάνεια, ξενοδοχεία και εστίαση – Οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα

46 mins read

Με βραχυχρόνιες ρυθμίσεις, διάρκειας, δηλαδή, μικρότερης των δύο ετών, θα προσπαθήσουν οι servicers να αντιμετωπίσουν εκ μέρους των τραπεζών τα… κορονοδάνεια, που υπολογίζεται πως θα «αγγίξουν» τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Θ. Καλαντώνη

 

«Οι βραχυχρόνιες ρυθμίσεις έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν, ώστε τα νέα ‘κόκκινα’ δάνεια να μην έρθουν σαν ένα μεγάλο… κύμα στην οικονομία, αλλά σιγά – σιγά», τόνισε ο Managing Director της Intrum Hellas, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, με θέμα «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα», με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της FPS, κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, να τοποθετεί στο 10% με 15% την αύξηση του προβληματικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών λόγω πανδημίας.

«Η Scope στην Ιταλία, που τόλμησε να κάνει πρόβλεψη, μίλησε για αύξηση των NPLs κατά 10% – 15%. Σίγουρα θα είμαστε κάτω από την Ιταλία, αλλά περίπου εκεί. Πρόκειται, δηλαδή, για επτά με 10 δισ. ευρώ επιπλέον στα 70 δισ. ευρώ, που έχουμε σήμερα, εκ των οποίων τα ¾ θα προκύψουν από ρυθμίσεις, οι οποίες θα ξανασκάσουν και το ¼ από δάνεια, τα οποία ήταν στην αρχή της κρίσης και παραμένουν ενήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι εξής:
• Κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών: H κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.
• Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Συμφωνία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
• Μειωμένη δόση μεγαλύτερη των οφειλόμενων τόκων: Μείωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης αποπληρωμής σε επίπεδο, που υπερβαίνει αυτό, που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή μόνο τόκων για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο.
• Καταβολή μόνο τόκων: Κατά τη διάρκεια καθορισμένης βραχυπρόθεσμης περιόδου καταβάλλονται μόνο τόκοι.
• Μειωμένη δόση μικρότερη των οφειλόμενων τόκων: Μείωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης αποπληρωμής σε επίπεδο μικρότερο από αυτό, που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή μόνο τόκων για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο. Οι ανεξόφλητοι τόκοι κεφαλαιοποιούνται ή διευθετούνται.
• Περίοδος Χάριτος: Αναστολή πληρωμών για προκαθορισμένη περίοδο. Οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται ή διευθετούνται.

Κρατική bad bank ακινήτων και επιδότηση ενοικίου τα σχέδια της κυβέρνησης

Τις επισημάνσεις των τραπεζών περί της ανάγκης διαχωρισμού της πτώχευσης από την κοινωνική πολιτική συμμερίστηκε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης.

«Ο νέος πτωχευτικός Νόμος δεν θα έχει κάποια μορφή προστασίας, όπως υπήρχε στο παρελθόν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κοινωνική πολιτική, παράλληλα, με αυτές τις διαδικασίες, χωρίς δηλαδή να τις επηρεάζει ή να τις μπλοκάρει», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Ένας κρατικός φορέας θα μπορούσε να βοηθάει τους πολίτες, αποκτώντας την ιδιοκτησία της κατοικίας και επιτρέποντάς τους τη διαμονή, αλλά και την επαναγορά. Για την πρώτη κατοικία θα υπάρχει μία παράλληλη κοινωνική πολιτική και με την επιδότηση ενοικίου, για όσους δεν μπορούν να διασώσουν την ιδιοκτησία της κατοικίας, άρα θα χρειαστούν κάπου να μείνουν. Το κράτος θα τους δώσει το ενοίκιο».

Όσον αφορά στους πλειστηριασμού, ο κ. Κουρμούσης ξεκαθάρισε πως όσο διαρκεί ο κορονοιός αυτοί δεν θα πραγματοποιούνται, με τους εκπροσώπους των servicers να απαντούν πως, για να δουλέψουν οι ρυθμίσεις πρέπει, ταυτόχρονα, να λειτουργεί σωστά και η αναγκαστική εκτέλεση.

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει αναστολή ή απαγόρευση των πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας πουθενά στις 24 χώρες, που δραστηριοποιείται η Intrum»,υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, με τον κ. Καλαντώνη να επισημαίνει με την σειρά του, πως το μέτρο της αναγκαστικής εκτέλεσης έχει απενεργοποιηθεί πλήρως, γεγονός, που επηρεάζει αρνητικά και την κουλτούρα πληρωμών.

«Πριν την προηγούμενη κρίση, στην Ελλάδα γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί τον χρόνο, όταν τα NPLS ήταν στο 5%. Δεν ασχολούνταν κανείς. Πέρυσι, φτάσαμε στο πικ, με 20.000 πλειστηριασμούς και δείκτη στο 40%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους ξενοδόχους ο… μουτζούρης της πανδημίας

«Τα ξενοδοχεία και γενικά οι τουριστικές υποδομές είναι επιχειρήσεις εντάσεως παγίων και μακροπρόθεσμης εκμετάλλευσης. Μία χρονιά χαμένη δεν θα έπρεπε κανονικά να επηρεάζει, ούτε να είναι τεράστιο πλήγμα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο κλάδος μας είναι κατακερματισμένος, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καμία διαπραγματευτική δύναμη, οπότε το πρόβλημα μετακυλίεται εύκολα. Εν ολίγοις, ο μουτζούρης της πανδημίας μένει στον ξενοδόχο». Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της HotelBrain, κ. Πάνος Παλαιολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή η πλειονότητα των ξενοδοχείων είναι εποχιακά, το κεφάλαιο κίνησης, που λείπει, θα αναπληρωθεί μετά από ένα έτος, ενώ, παράλληλα, το ξενοδοχείο θα έχει και τα επιπλέον κόστη αδράνειας, δηλαδή, εξυπηρέτησης δανεισμού, καταβολής ενοικίου κ.τ.λ. «Εάν είχαμε ένα μαγικό ραβδί και πηγαίναμε κατευθείαν στο 2021 δεν θα υπήρχε κάποια επίπτωση.

Τώρα, όμως, θα πρέπει να διαχειριστούμε το χαμένο κεφάλαιο κίνησης, που θα ανακτηθεί το 2021 και τα κόστη αδράνειας, που, δυστυχώς, είναι χαμένα λεφτά (κανονικά θα έπρεπε να βαραίνουν κυρίως, εάν όχι στο μεγαλύτερο μέρος, τους tour operators και τους πράκτορες)», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως ενώ στην προηγούμενη κρίση οι τράπεζες δεν επέτρεψαν να γίνει πλιάτσικο, με την κρίση του κορωνοϊού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφελληνισμού του κλάδου.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν 600 – 700 εκατ. ευρώ, για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες στον τουρισμό», απάντησε ο κ. Καλαντώνης, εξηγώντας πως θα κοιτάξουν case by case τους οριακά ενήμερους και οριακά βιώσιμους πελάτες , χορηγώντας νέα δάνεια, ή συμφωνώντας τη μεταφορά δόσεων κ.λπ.

«Υπάρχουν, όμως, και οι μη βιώσιμοι. Θεωρώ ότι αυτοί θα έχουν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις. Και πριν την παρούσα κρίση, άλλωστε, περιορισμένες λύσεις είχαν μπροστά τους», κατέληξε.

«Κλειστόν» για τρεις στις 10 επιχειρήσεις εστίασης

Την εκτίμηση πως το 30% των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα ανοίξει, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, έκανε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχει τρομερά προβλήματα, γιατί θα είναι σταδιακή και θα διαρκέσει 1,5 με δύο μήνες. Επίσης, για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις είναι σε απραξία θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξής τους, που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Τρίτον και βασικό, ο τζίρος τους είναι δεδομένο ότι θα είναι μειωμένος, δηλαδή, ο ιός δημιουργεί προβλήματα, πως, για παράδειγμα, ο πελάτης θα πάει στο κατάστημα», τόνισε, προσθέτοντας πως από τις 750.000 επιχειρήσεις, οι 400.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή, είναι εργαζόμενοι του εαυτού τους, περίπου 150.000 με 200.000 έχουν έως εννέα άτομα και οι υπόλοιπες πάνω από εννέα άτομα.

«Αυτό μας δείχνει τις αντοχές. Δεν μπορούν να κλείσουν για ένα διάστημα δύο μηνών και να επανέλθουν, γιατί αυτό τους δημιουργεί τεράστια χρηματοοικονομικά κενά και βέβαια ένα 40% – 45% έχει ανοιχτές υποχρεώσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή τράπεζες. Χρειάζονται ρευστότητα», εξήγησε.

Facebook Comments