ΑρχικήΟικονομίαΚομισιόν: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2020 - Προειδοποίηση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2020 – Προειδοποίηση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Οι επενδύσεις και η κατανάλωση δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σήμερα σε μικρή αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για τη ανάπτυξη το 2020, ενώ και το 2019 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, παρά τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4% και του χρόνου κατά 2,0%. Στις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου η Κομισιόν εκτιμούσε την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% το 2020 και 2,0% το 2021. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της, η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

Οι σημερινές θετικές ειδήσεις, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενισχύουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιτύχει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.