ΑρχικήΟικονομία«Μαγνήτης» επενδυτών η ελληνική startup σκηνή παρά την πανδημία

«Μαγνήτης» επενδυτών η ελληνική startup σκηνή παρά την πανδημία

Τα βλέμματα ξένων επενδυτών συνεχίζει να τραβά η εγχώρια startup σκηνή, παρά την υγειονομική κρίση, που έχει «χτυπήσει» τους τελευταίους μήνες ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, στον απόηχο δημοσιεύματος του Bloomberg, που θέλει την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία παραγωγής λογισμικού Softomotive να βρίσκεται στο στόχαστρο εξαγοράς από τον τεχνολογικό γίγαντα Microsoft, γίνεται γνωστό πως η εκ Πάτρας ορμώμενη Think Silicon εξαγοράστηκε από τον – εισηγμένο στον NASDAQ – αμερικανικό Όμιλο AppliedMaterials. Παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν δεσμευτεί να μην προβούν σε ανακοινώσεις γύρω από το τίμημα της εξαγοράς, πηγές του οικοσυστήματος το τοποθετούν κάπου ανάμεσα σε αυτό της Beat του Νίκου Δρανδάκη από την Daimler (40,48 εκατ. ευρώ) και της Innoetics του Αιμίλιου Χαλαμανδάρη από τη Samsung (20 εκατ. ευρώ).

Η Think Silicon πήρε «σάρκα και οστά» το 2007, όταν ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ATMEL, όπου και εργάζονταν ως σχεδιαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chip) για Bluetooth και Wi-Fi, για να «στήσουν» κάτι δικό τους. Όπως είθισται σε πολλές startups, το αρχικό business model ήταν διαφορετικό, από αυτό, που τελικά κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών, δηλαδή, τους επεξεργαστές γραφικών, με τη… στροφή να οφείλεται στο θέμα του διδακτορικού του κ. Σταμούλη.

Πιο αναλυτικά, η Think Silicon δραστηριοποιείται στη σχεδίαση και υλοποίηση υψηλής απόδοσης 2D και 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/Controllers) για την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT) και των φορητών συσκευών (wearables). «Οι επεξεργαστές της εταιρείας αποτελούν ολοκληρωμένες λύσεις καθώς συνοδεύονται από το απαιτούμενο λογισμικό και έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καταλαμβάνουν πολύ μικρή επιφάνεια και έχουν εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις μνήμης», σχολιάζουν σε dailypost.gr και MarketNews.gr πηγές της startup και συνεχίζουν: «Επίσης, η εταιρεία εξειδικεύεται και στο σχεδιασμό Machine Learning Accelerators για την αγορά της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence)».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η Think Silicon έχει λάβει κεφάλαια, ύψους άνω των τριών εκατ, ευρώ, τόσο από τη Metavallon και ακόμη δύο ιδιώτες επενδυτές, όσο και – κυρίως – από ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ εξίσου σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά των ίδιων των ιδρυτών.

 

Τα 10 «χρυσά» exits

 Λίστα με τα 10 πιο σημαντικά – από πλευράς τιμήματος – «exits» στην ελληνική startup σκηνή συνέταξε στις αρχές του περασμένου έτους το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital.

Η Beat είναι εκείνη, που φιγουράρει πρώτη στη σχετική κατάταξη, με το ποσό της εξαγοράς από τον Όμιλο Daimler να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ η Innoetics φέρεται να έκλεισε την δεύτερη πιο συμφέρουσα συμφωνία, με τον πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό της Samsung να δίνει περίπου 20 εκατ. ευρώ. Την «χρυσή» 10άδα συμπληρώνουν οι Avocarrot, E-Food, Crypteia Networks, Quizdom, Antcor, AbZorba Games, BugSense και ClickDelivery, με το συνολικό τίμημα να υπολογίζεται σε περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στα 17,85 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2016 το deal της Avocarrot με τη γερμανική Glispa. Η εταιρεία, που «έστησαν» το 2012 οι Κωνσταντίνος Χρίστου, Γιώργος Ηρακλέους, Γιώργος Μακκούλης και Παναγιώτης Παπαγεωργίου, με αντικείμενο το mobile advertising, πέτυχε στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της να αντλήσει χρηματοδότηση άνω των δύο εκατ. δολαρίων από Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ σήμερα αποτελεί μέλος ενός δικτύου, που έχει παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών της Delivery Hero κέντρισε το 2014 το ελληνικό E-Food.gr, δαπανώντας – σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, μιας και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως – περί τα 10 εκατ. ευρώ, για να το αποκτήσουν. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την εξαγορά της τουρκικής Yemeksepeti, η οποία απέκτησε τον αμέσως επόμενο χρόνο την Clickdelivery.gr έναντι ποσού πέριξ των πέντε εκατ. ευρώ, τους κατέστησε απόλυτους κυρίαρχους στο χώρο του εγχώριου online delivery.

Στα χέρια της PCCW Global, του διεθνή βραχίονα της Hong Kong Telecom (HKT) πέρασε το 2014 η Crypteia Networks του Γιάννη Γκιόκα. Η ελληνική εταιρεία παροχής εξελιγμένων και πρωτοποριακών λύσεων διαδικτυακής ασφάλειας διένυε τότε τον 3ο χρόνο λειτουργίας της, με τις πληροφορίες της αγοράς να συντείνουν στο γεγονός ότι το τίμημα «άγγιξε» τα 10 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία εξαγοράς με την, επίσης, γερμανική Friends4Media υπέγραψε μέσα στο 2017 και η Quizdom, με το τίμημα να υπολογίζεται στα περίπου εννέα εκατ. ευρώ.

Τα χρήματά τους εις… τριπλούν φέρεται να έβγαλαν οι επενδυτές της Antcor, της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας στον χώρο του WiFi, που εξαγοράστηκε το 2014 από την ελβετική u-blox AG έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα χέρια της Novomatic, του αυστριακού… γίγαντα του gaming, πέρασε το 2015 η AbZorba Games.

Τέλος, σε λίγο κάτω από τα επτά εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το τίμημα της εξαγοράς της BugSense από τον διεθνή κολοσσό της τεχνολογίας Splunk. Η συμφωνία επετεύχθη μόλις δύο χρόνια μετά το λανσάρισμά της από τους Γιάννη Βλαχογιάννη και Πάνο Παπαδόπουλο, με στόχο να βοηθήσει τους προγραμματιστές εφαρμογών να βρίσκουν τυχόν σφάλματα στον κώδικά τους και να τα διορθώνουν.

 

 

ΕταιρείαΤίμημα (σε εκατ. ευρώ) Έτος ολοκλήρωσης του deal  «Ηλικία» της εταιρείας  
Beat (Taxibeat)40,4820176
Innoetics*20201711
Avocarrot17,8520164
E-Food*1020143
Crypteia Networks*1020143
Quizdom*920173
Antcor8,5201410
AbZorba Games*720154
BugSense6,7420132
ClickDelivery*520156

                                                       * Πηγή: Found.ation και EIT Digital