ΑρχικήΟικονομία«Μια επική κρίση χρειάζεται επική οικονομική στήριξη» - Παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ

«Μια επική κρίση χρειάζεται επική οικονομική στήριξη» – Παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Βέτο και τελεσίγραφο Ιταλίας και Ισπανίας για το κορωνο-ομόλογο

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Για άλλη μια φορά η άρνηση της Γερμανίας -και των δορυφόρων της- για έκδοση ευρωομολόγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση χωρών του νότου, με Ισπανία και Ιταλία να θέτουν βέτο, απορρίπτοντας το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Τελεσίγραφο από Κόντε

Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε, που η χώρα του πλήττεται βάναυσα από τον κορωνοϊό μετρώντας χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς, έθεσε τελεσίγραφο στην Ευρώπη, δίνοντας της προθεσμία 10 ημερών για εύρεση λύσης.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.