ΑρχικήΟικονομίαΜπορεί το 10ετές ομόλογο να επισπεύσει τις εκλογές;

Μπορεί το 10ετές ομόλογο να επισπεύσει τις εκλογές;

Ο ξένος Τύπος, και δη ο γερμανικός, όλο και περισσότερο μιλά για την έκδοση ελληνικού ομολόγου.

Σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής Handelsblatt αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σχεδιάζει ήδη την επόμενη κίνηση της ελληνική κυβέρνησης για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, ενός τίτλου της «πρώτης κατηγορίας» ομολόγων που θεωρούνται «σημείο αναφοράς».

Τελευταία φορά εκδόθηκε ελληνικό δεκαετές ομόλογο το Μάρτη του 2010. Και αυτή την φορά για την έκδοση του νέου δεκαετούς ελληνικού ομολόγου προσανατολίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου με τον ΟΔΔΧ να φαίνεται πως έχει κάνει προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι 3,7.

Ο χρόνος έκδοσης του 10ετους ομολόγου προσδιορίζεται κατά βάση από την έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου η οποία περιλαμβάνει ζητήματα στα οποία η Ελλάδα όντως έχει ανελιχθεί αλλά και ζητήματα στα οποία υστερεί, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι διορισμοί των γγ και των διευθυντών στο Δημόσιο. Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και για την έκδοση του ομολόγου.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκθεση της Moody’s και σε πιθανή ανάθμιση την 1η Μαρτίου. Συνδυαστικά αυτά μπορεί να σημαίνουν μία καλή χρονική στιγμή για να βγάλουμε ομόλογο. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι με την έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι πολλοί που πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει ο χρονικός προσδιορισμός των εθνικών εκλογών για την Ελλάδα.