Νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και θέρμανση – Τι θα ανακοινωθεί

21 mins read

Πακέτο ασπίδα απέναντι στην αυξημένες τιμές ενέργειας ανακοινώνει σήμερα (08.10.2021) η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη «θύελλα» ακρίβειας που έρχεται.

Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις ημερών, σήμερα στις 11.οο ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις που καταγράφονται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Με δεδομένο ότι το φαινόμενο έχει δυναμική και εξελίσσεται, το “παράθυρο” για ενίσχυση αυτής της “ασπίδας” παραμένει ανοικτό, ειδικά μετά το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για προστασία των ευάλωτων με μειώσεις φόρων ή/και εισοδηματικές ενισχύσεις.

Από τα περίπου 500 εκ. ευρώ του σημερινού “πακέτου”, τα 300 εκ. ευρώ στοχεύουν στην απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, η αρχική μηνιαία επιδότηση των 9 ευρώ αυξάνεται στα 15 ευρώ (δηλαδή 60 ευρώ στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) και σε συνδυασμό με την εκπτωτική πολιτική των παρόχων, εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί πάνω από το 80% των ανατιμήσεων. Ήδη η ΔΕΗ “τρέχει” έκπτωση ως 40% για μηνιαίες καταναλώσεις ως 600 kWh.

Τα υπόλοιπα 200 εκατ. Ευρώ θα αποσβέσουν μέρος των ανατιμήσεων σε πετρέλαιο- φυσικό αέριο, έτσι ώστε η θέρμανση να μη γίνει απαγορευτική. Η επιδότηση θέρμανσης, η οποία από πέρσι καλύπτει και το φυσικό αέριο, θα καλύψει περισσότερα νοικοκυριά, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η “ασπίδα” θα καλύψει το 75% των νοικοκυριών. Ωστόσο, επειδή η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου φτάνει ή ξεπερνά το 100%, θα υπάρξει και ειδική επιδότηση υπό τη μορφή έκπτωσης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσουν το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται σε τρεις άξονες:

1.Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το σχετικό κονδύλι αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια και σε πρώτη φάση η επιδότηση θα αφορά την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει «παράταση» και τους πρώτους μήνες του 2022.

Συγκεκριμένα η επιδότηση από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα ( δηλαδή επιδότηση από 14 έως 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί για 9 ευρώ)

2.Επίδομα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα ή pellet). Το σχετικό κονδύλι θα προσεγγίσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να στηριχτούν όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και η μεσαία τάξη. Υπολογίζεται πως οι δικαιούχοι μπορεί να προσεγγίσουν το ένα εκατομμύριο , καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα εισοδηματικά κριτήρια θα φτάσουν έως τα 15.000 με 16.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 24.000 με 26.000 ευρώ για το ζευγάρι (προσαύξηση δίνεται για τα παιδιά).

3.Καταναλωτές φυσικού αερίου. Προωθείται ρύθμιση για απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει οριζόντια έκπτωση με στόχο την απορρόφηση του 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο (δίπλα κερδισμένοι θα είναι όσοι δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης).

 

 

Facebook Comments