ΟΑΕΔ: Φτηνά σπίτια σε νέους εργαζόμενους και άνεργους

17 mins read

Την ομπρέλα που θα περιλαμβάνει μια μείξη διαφορετικών μέτρων, από μεθόδους «rent to own» και ΣΔΙΤ για ανέγερση κατοικιών, μέχρι ανακαινίσεις υπαρχόντων κτιρίων για νέα ζευγάρια χαμηλόμισθων εργαζομένων, παρουσίασε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις ρυθμίσεις για τη στεγαστική πολιτική, λέγοντας ότι η στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να ασκήσει κοινωνική πολιτική στην πράξη. «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε το ξεκίνημα των νέων, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, καθώς έχουμε οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Το όραμά μας δεν μπορεί να είναι απλώς να συνεχίσουμε την πολιτική για τις εργατικές κατοικίες. Μελετάμε πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα παρέμβουμε, αξιοποιώντας ένα αποθεματικό που διαθέτει αυτήν τη στιγμή ο ΟΑΕΔ της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για να εφαρμόσουμε μία νέα πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 


Όπως σημείωσε, «ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη, μέσω ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με ιδιώτες ή θα μπορεί και να αγοράζει οικόπεδα, για να αναπτύσσονται στη συνέχεια, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του. Όλα αυτά θα εξειδικεύονται σε επιμέρους δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα η παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να μπορεί να αγοράζει το σπίτι ο εργαζόμενος (rent to own), η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου, η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας ή παρέμβαση για ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων, προκειμένου τα κτίρια αυτά, στη συνέχεια, να διατεθούν σε εργαζόμενους».

Οι 6 μέθοδοι της νέας στεγαστικής πολιτικής

Στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα μπορεί:

  1. να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
  2. να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
  3. να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με την μέθοδο «rent to own» ή και
  4. να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
  5. να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
  6. να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
  7. να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα