Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απαντά στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες του προσκρούουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. πρότεινε, μεταξύ άλλων, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να μην ξεπερνά τα 1,40 ευρώ το λίτρο και του diesel τα 1,80 ευρώ, μέσω τεσσάρων παρεμβάσεων: πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τους, μείωση του ΕΦΚ στο μισό και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 13%.
Το ΥΠΕΘΟ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Για τον ΦΠΑ, επικαλείται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ για τον ΕΦΚ επισημαίνει ότι αποφέρει περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς μια μείωσή του κατά 50% θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, το υπουργείο αναφέρει ότι τα πλεονάζοντα κέρδη τους έχουν ήδη φορολογηθεί για το 2022 και το 2023. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα κέρδη της τρέχουσας περιόδου θα εκκαθαριστούν φορολογικά το 2027, άρα μια μελλοντική είσπραξη φόρου δεν θα μπορούσε να μειώσει άμεσα την τιμή στην αντλία.
Για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα διυλιστήρια, το ΥΠΕΘΟ αναφέρει ότι κανένα εργαλείο δεν είναι εκ των προτέρων αποκλεισμένο, αλλά υπογραμμίζει ότι κάθε παρέμβαση θα πρέπει να εξετάζεται ως προς την πραγματική επίδρασή της στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό και την αγορά.
Το υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν διαθέσει 87 εκατ. ευρώ από τα μέσα Ιουλίου μέσω εκπτώσεων, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, επισημαίνει τον σημαντικό εξαγωγικό ρόλο του κλάδου, καθώς τα πετρελαιοειδή αποτέλεσαν το 2025 τη μεγαλύτερη κατηγορία ελληνικών εξαγωγών, αξίας περίπου 10,4 δισ. ευρώ.
Το ΥΠΕΘΟ επικαλείται επίσης τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες έχουν διατεθεί περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών.
«Μια διεθνής ενεργειακή κρίση δεν εξαφανίζεται με ένα άρθρο κι έναν νόμο», αναφέρει το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται παρεμβάσεις που να είναι συμβατές τόσο με τους δημοσιονομικούς κανόνες όσο και με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

