Οι χρεώσεις που επανεξετάζονται από τις τράπεζες

15 mins read

Oι τράπεζες προσανατολίζονται στην επανεξέταση μιας σειράς χρεώσεων, με πρώτη τη χρέωση των 15 λεπτών που επιβλήθηκε από 1ης Οκτώβρη από την Εθνική Τράπεζα για την εκτύπωση των τελευταίων 10 κινήσεων του λογαριασμού από το ΑΤΜ (mini statement) .

Ακόμη, όπως αναφέρει το newmoney.gr, υπό επανεξέταση τίθεται η προμήθεια που πρέπει να πληρώσει κάποιος αν κάνει ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Όπως λένε τραπεζικές πηγές, σε περιοχές που δεν έχουν ΑΤΜ όλων των ιδρυμάτων, θα μπορούσαν οι τράπεζες να απορροφήσουν την επίμαχη χρέωση που φθάνει και τα 3 ευρώ.

Σημειώνεται δε πως υπό επανεξέταση τίθεται και η συνδρομή που επιβλήθηκε στις χρεωστικές κάρτες ύψους 6 ευρώ για την ανανέωση των καρτών.

Οι άλλες χρεώσεις,  με εξαίρεση το mini statement, έχουν υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και θεωρείται βέβαιο ότι η επανεξέτασή τους από τη Εθνική θα ωθήσει και τις άλλες τράπεζες να κάνουν το ίδιο.

Ανακοινώσεις για τις αποφάσεις σχετικά με τις χρεώσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των τραπεζών εντός της ημέρας.

Πού επιβάλλονται σήμερα χρεώσεις

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά, στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επιπλέον, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή απλώς έληξε, για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Τέλος, οι πιστωτικές κάρτες, ανάλογα με την τράπεζα, επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

 

Facebook Comments