ΑρχικήΟικονομίαΌλα κρίνονται στο EWG της 25ης Μαρτίου

Όλα κρίνονται στο EWG της 25ης Μαρτίου

Το Eurogroup της 11ης Μαρτίου ήταν αρνητικό για την Ελλάδα, όχι τόσο λόγω της αναβολής για την εκταμίευση της δόσης αυτής καθαυτής, όσο για τον πολιτικό συμβολισμό αυτής της απόφασης.

Η Ελλάδα έχει ως ασφάλεια το αποθεματικό των 27 δις ευρώ, ωστόσο, το χθεσινό Eurogroup σε συνδυασμό με την έκθεση της Κομισιόν την 27η Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η χώρα «δεν ίπταται». Τυπικά μπορεί να βγήκε από τα μνημόνια προ λίγων μηνών, αυτό όμως δε σημαίνει τόσα όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση καθώς η μεταμνημονιακή επιτροπεία είναι αρκετά αυστηρή. Κι αυτό φαίνεται από τις αποφάσεις των δανειστών.
Η Ελλάδα την 5η Μαρτίου έσπευσε να κεφαλοποιήσει τις θετικές εξελίξεις εκδίδοντας για πρώτη φορά με το 2010 με το ξέσπασμα της κρίσης 10ετές ομόλογο για να προλάβει τυχόν αρνητικές εξελίξεις από το χθεσινό Eurogroup.

Όπως όλοι επισημαίνουν, και στον ξένο Τύπο, μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι ο νέος νόμος Κατσέλη, ακόμη κι αν ο πρόεδρος του Eurogroup χθες, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε λύση. Όσο η κυβέρνηση επιμένει για την προστασία της α’ κατοικίας τόσο οι δανειστές διαφωνούν, με το «κλειδί» για την ελάφρυνση του χρέους να είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε ειδική μνεία για το νέο σχέδιο νόμου του ν. Κατσέλη: «Αυτό που λέμε είναι ότι η διευκόλυνση πρέπει να περιοριστεί μόνο στους ευάλωτους οικονομικά και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι δυνατή τις επόμενες μέρες, ώστε στις 5 Απριλίου οι υπουργοί να αποφασίσουν την εκταμίευση των χρημάτων».

Όλοι έκαναν λόγο για θετικό κλίμα και πρόοδο της Ελλάδας αλλά τη δόση δεν την έδωσαν κι αυτό δεν ακούγεται θετικό στις αγορές. Ακόμη κι αν η συγκεκριμένη δόση μοιάζει σχεδόν δεδομένη. Το επόμενο κρίσιμο Euro Working Group είναι στις 25 Μαρτίου και το Eurogroup που θα δόση την εντολή εκταμίευσης της δόση την 4η Απριλίου.