Πετρέλαιο θέρμανσης: Κίνητρα για επιστροφή μελετά η κυβέρνηση

14 mins read

Η ενεργειακή κρίση αλλά και τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών τον χειμώνα που έρχεται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται πως θα πάψει να είναι οριζόντια και από τον επόμενο χρόνο και θα αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται αφορά τη «στροφή» στο πετρέλαιο, μέσω της θέσπισης κινήτρων για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η παροχή ενισχυμένων κινήτρων για να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχουν, καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας επιδοτούμενος μαζικός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου.

Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους πολίτες, όπως προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ωστόσο αρκετά ακόμα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αποφάσεις της ΕΕ και το τετ α τετ Μητσοτάκη Μακρόν

Κομβικής σημασίας είναι η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, όπου θα χαραχθεί το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κινήσεων, ωστόσο οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του Οκτωβρίου, στις δύο συνόδους κορυφής, στις 6-7 στην Πράγα και στις 20-21 στις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την προσεχή Δευτέρα.

Κανένα θέμα επάρκειας στην Ελλάδα

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πάντως, ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, καθώς στη φαρέτρα της έχει τους σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και επίσης χρησιμοποιεί τον αγωγό TAP και όχι τον Nord Stream.

Facebook Comments