ΑρχικήΟικονομίαΠοια διάσημα, πολυτελή ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό για 300 εκατομμύρια

Ποια διάσημα, πολυτελή ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό για 300 εκατομμύρια

Ούτε ένα -ούτε δύο…αλλά τριάντα ξενοδοχεία αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι τον Μάιο, μέσω ηλεκτρονικών πλεισηριασμών.

Βέβαια τα ξενοδοχεία που ξεχωρίζουν καθώς η τιμή τους ζαλίζει είναι τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου Μαντωνανάκη με τιμή πρώτης προσφοράς το ιλιγγιώδες ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ιστορικό Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace. Τα δύο ξενοδοχεία επανεμφανίστηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά την ακύρωση του προηγούμενου πλειστηριασμού στις 6 Μαρτίου από το Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς τότε κρίθηκε πως υπήρξαν δύο σημαντικές παραλείψεις επί της τυπικής διαδικασίας που ορίζει ο νόμος. Η επισπεύδουσα Eurobank βέβαια επανήλθε και προκήρυξε νέο πλειστηριασμό για τις 15 Μαϊου.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο e-auction, οι ξενοδοχειακές μονάδες «ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΠΗΤΣ» και «ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΠΑΙΗ», παρουσιάζουν λειτουργική ενότητα και αποτελούν ένα ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα και τίθενται σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 300.000.000,00 ευρώ.

Επισπεύδουσα εμφανίζεται η Eurobank ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η ΗΛΙΟΣ Α.Ε. της οικογένειας Μαντωνανάκη.

Στοιχεία

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ξενοδοχείο Elounda Beach Hotel & Villas είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 έως 1971 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε. Στην εντολή ανάθεσης διενέργειας εκτίμησης από την επί του πλειστηριασμού υπάλληλο αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΠΗΤΣ διαθέτει επιφάνεια κτισμάτων συνολικής έκτασης 15.982,32 τμ, κολυμβητικές δεξαμενές εκτάσεως 3.010,64 τμ και γήπεδα/αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.467 τμ..

Ωστόσο, στην έκθεση εκτίμησης εκφράζεται η επιφύλαξη του εκτιμητή για το κατά πόσο οι επιφάνειες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του ξενοδοχείου σήμερα καθώς διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις σε αεροφωτογραφίες καθώς έχουν παρέλθει 16 χρόνια από την μέτρηση. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 , 249 δωμάτια ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εμφανίζεται δυναμικότητας 263 δωματίων.

Το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Elounda Bay βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης και πέρα από τις υπηρεσίες διαμονής προσφέρει πλήθος επιπρόσθετων παροχών. Το Elounda Bay Palace, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται για ένα πολυτελές κατηγορίας 5 αστέρων, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση εκτίμησης. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 ,266 δωμάτια ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εμφανίζεται δυναμικότητας 252 δωματίων.

Το μπρα ντε φερ με το Δημόσιο

Ο όμιλος Μανταντωνάκη βρίσκεται όμως σε ανοιχτό πόλεμο και με το ελληνικό δημόσιο για το ξενοδοχείο Grand Resost Lagonissi.

Η αντιδικία για το ακίνητο στο Λαγονήσι του επιχειρηματία Μαντωνανάκη και του Ελληνικού Δημοσίου χρονολογείται από το 1999, όταν ο κρητικός επιχειρηματίας συνήψε με τον ΕΟΤ σύμβασης μίσθωσης για έκταση 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, διάρκειας 77 ετών, με την υποχρέωση να υλοποιήσει επενδύσεις 263,9 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων θα παρέμενε σε όφελος του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη της παραχώρησης.Παρόλα αυτά η σύμβαση τροποποιήθηκε το 2003, μεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος και τα σχέδια της εταιρείας δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο όμιλος Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων Δικαστηρίων και μάλιστα έχει επιδικασθεί υπέρ του και σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου, της ΕΤΑΔ Α.Ε, ποσό άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος