Προαναγγέλθηκε η μείωση των πλεονασμάτων, δεν μάθαμε το πότε αλλά ούτε τους όρους

9 mins read

Μπορεί να πανηγύρισαν στην Κυβέρνηση για όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τζεντιλόνι περί της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική και αυτό το γνωρίζουν στο υπουργείο οικονομικών.

Ο επίτροπος, μετέθεσε για αργότερα το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ομόλογα -συγκεκριμένα για το καλοκαίρι- και για πολύ αργότερα -χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- τη λήψη απόφασης για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Αυτό που έγινε πιο συγκεκριμένο, είναι ο τρόπος για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τα δυο θέματα και σχετίζεται με την παραδοσιακή καλή αξιολόγηση των θεσμών στην τρέχουσα (πέμπτη) και στην επόμενη αξιολόγηση. Υπό αυτή την έννοια, η μνημονιακή εποπτεία συνεχίζεται, όπως ακριβώς και οι υποχρεώσεις της χώρας μας για θέματα που χρονίζουν, όπως η αγορά ενέργειας, η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης και φυσικά τα κόκκινα δάνεια.

Στην Κυβέρνηση εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά τα όσα είπε ο Τζεντιλονι αλλά στην πράξη γνωρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν κερδίσει τίποτε, ούτε είναι πιθανό να κερδίσουν στο άμεσο μέλλον. Έτσι, περιορίζονται σε πιο προσγειωμένους στόχους με κυριότερους τη μεταφορά των υπέρ πλεονασμάτων στο επόμενο έτος και κυρίως την εξαίρεση των δαπανών που πραγματοποιούνται για το μεταναστευτικο, ώστε να δημιουργηθεί ένας μίνιμουμ δημοσιονομικός χώρος.

Facebook Comments