Προϋπολογισμός: Έσοδα 2,44 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2020

10 mins read

Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,44 δισ. Ευρώ. Τα 2,11 δισ. Ευρώ, από αυτά, θα προέλθουν από πωλήσεις εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και τα υπόλοιπα από αξιοποιήσεις ακινήτων.

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι το κλείσιμο της αξιοποίησης του Ελληνικού έχει μεταφερθεί οριστικά στο 2020. Συγκεκριμένα η καταβολή της α’ δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στο α’ τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας ότι το κλείσιμο της σύμβασης δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε.

Συνεπώς από τα περίπου 370 εκατ. ευρώ έσοδα από αξιοποιήσεις ακινήτων, τα 300 αφορούν στα έσοδα από το Ελληνικό.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας και προγραμματίζεται να φέρουν έσοδα μέσα στην επόμενη χρήση είναι:

– η πώληση το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,
– η πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ,
– η μακροχρόνια (35 έτη) παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
– η παραχώρηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
– η παραχώρηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,
– οι πωλήσεις ακινήτων ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Facebook Comments