Τσουνάμι ελέγχων ξεκινά η ΑΑΔΕ με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο οπλοστάσιο των ελεγκτών περιλαμβάνονται από τεχνητή νοημοσύνη μέχρι drones.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ, με ψηφιακές διασταυρώσεις, τεχνητή νοημοσύνη, μοντέλα ανάλυσης κινδύνων πληροφοριών και συμπεριφορών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες πολιτών αλλά και καινούργιες ελεγκτικές υπηρεσίες στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει η ΑΑΔΕ στην είσπραξη τουλάχιστον 3 δισ. από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, 33% από νέες οφειλές και 700 εκατομμύρια από μεγαλοφειλέτες ενώ θα εξεταστούν μετααβιβάσεις ακινήτων, μεγάλες επιστροφές φόρου, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και αναδρομικά, επαγγελματίες με αμφισβήτηση του τεκμηρίου, ενδοκοινοτικές συναλλαγές και επιχειρήσεις με ιστορικό παραβάσεων.
Συγκεκριμένα, θα γίνει διενέργεια 28.500 στοχευμένων φορολογικών ελέγχων εντός του 2025, μεταξύ των οποίων:
- 20.300 στοχευμένοι έλεγχοι για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους.
- 4.200 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής ΦΠΑ και 1.500 λοιπών στοχευμένων ελέγχων επιστροφής ΦΕΝΠ.
- τουλάχιστον 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
- 9.218 μερικοί έλεγχοι με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων POS, myDATA, ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κ.α. για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους.
- -500 έλεγχοι σε περιπτώσεις αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μετρητά.
- 1.000 έλεγχοι επί αμφισβήτησης ελάχιστου ετησίου εισοδήματος του αρθ.28Α του ΚΦΕ. -6.082 λοιποί έλεγχοι δέουσας επιμέλειας και έλεγχοι σε επιχειρήσεις με μεγάλη παραβατικότητα, μεγάλο φορολογικό κενό, κατόπιν κριτηρίων κινδύνου.
- Διενέργεια 2.000 στοχευμένων ελέγχων βάσει αποφάσεων.
- Διενέργεια 1.500 ελέγχων κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και πληροφοριακών εκθέσεων
- Διενέργεια τουλάχιστον 13.700 εκ των υστέρων ελέγχων εγγράφων από τα Τελωνεία.
- Διενέργεια τουλάχιστον 73.400 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία, εκ των οποίων:
33.410 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
- 4.140 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
- 9.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
- 23.200 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, κ.λπ.
- 3.250 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3 δις. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
- Χαρακτηρισμό 10 δις. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Ακόμα προγραμματίζονται
- τουλάχιστον 1.200 ειδικούς στοχευμένους ελέγχους σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
- τουλάχιστον 800 ειδικούς στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις για το 2022.
- εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων 2019
- Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2023.
- Πραγματοποίηση τουλάχιστον 60.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό την ενημέρωση των φορολογούμενων και τη συμμόρφωσή τους ως προς την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων