ΑρχικήΟικονομίαScope Ratings: Στο 7,8% η ύφεση φέτος - Στο 5,2% η ανάπτυξη...

Scope Ratings: Στο 7,8% η ύφεση φέτος – Στο 5,2% η ανάπτυξη το 2021

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο “BB” με θετικές προοπτικές ο οίκος Scope Ratings, σημειώνοντας πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα δημοσιοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, σε ανάλυσή της για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών στο δ’ τρίμηνο, κρατάει σταθερές τις εκτιμήσεις της για την ύφεση φέτος, στο 7,8% ενώ συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη του 2021 θα κινηθεί στο 5,2%

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουριστικό τομέα και του υψηλού ποσοστού του ελληνικού εργατικού δυναμικού που αποτελείται από αυτοαπασχολούμενος.

Σύμφωνα με την Marketnews, η χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορίζει την ικανότητα του κλάδου να στηρίξει την οικονομία. Έτσι, βλέπει την ύφεση στο 7,8% φέτος καθώς εκτιμά πως η πολιτική απάντηση στην κρίση της πανδημίας θα στηρίξει την ελληνική οικονομία το 2020 και θα συμβάλει στην ανάκαμψη του 2021.

Σε γενικές γραμμές, η Scope προβλέπει μια λιγότερο έντονη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, περίπου στο 4% σε σύγκριση με το 4,5% που προέβλεπε τον Ιούλιο, και ανάκαμψη 6% το 2021. Το 2020 ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί την πιο απότομη παγκόσμια ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Στο ένα δυσμενές σενάριο, η παγκόσμια ύφεση το 2020 εκτιμάται στο 6,5%, με ανάκαμψη το 2021 πιο μέτρια, στο 4,8%.