ΑρχικήΟικονομία«Σπίτι μου»: Ποια η περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση- Πάνω από 25.000...

«Σπίτι μου»: Ποια η περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση- Πάνω από 25.000 οι αιτήσεις

Στο 72% φτάνει το ποσοστό αναζήτησης για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με φθηνό στεγαστικό δάνειο για νέους σε μια μάλλον μη αναμενόμενη περιοχή: τα Πατήσια.

Ο λόγος ενδεχομένως να έγκειται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει προβλήματα στην εύρεση διαθέσιμου διαμερίσματος ή κατοικίας για αγορά με τα κριτήρια που έχει, γεγονός που περιορίζει σε πολύ λίγα τα διαθέσιμα σπίτια. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται σε περιοχές που η αξία ανά τετραγωνικό είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες.

Ακολουθούν οι λεωφόρος Πατησίων και λεωφόρος Αχαρνών με ποσοστό 67%, ο Άγιος Ελευθέριος και η Ριζούπολη με 59%, η Κυψέλη με 51%, το Γουδή με 48% κ.ο.κ.

«Σπίτι μου»: Πώς κάνετε αίτηση για στεγαστικό δάνειο σε νέους
Δικαιούχοι σε πρώτη φάση θα είναι 10.000 νέοι. Η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται σε τράπεζα της επιλογής τους, η οποία θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια.

Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

Ταυτότητα
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.
Τα δικαιολογητικά για την τράπεζα για το δάνειο
Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

Αναλυτικά:

Το ακίνητο να έχει εμβαδόν έως 150 τ.μ.
Το ακίνητο έχει παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.
Ο αιτών διαθέτει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία επί του ακινήτου κατά ποσοστό άνω του 50%.
Το ακίνητο βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος.
Το ακίνητο έχει χρήση κατοικίας.
Οι όροι της τράπεζας
Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ).
Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

Σπίτι μου: Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 25.000 – Έχουν προεγκριθεί 3.500

Tις 25.000 ξεπέρασαν οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» το οποίο έκανε «πρεμιέρα» στις αρχές του Απριλίου και από αυτές, μέχρι στιγμής έχουν προεγκριθεί 3.500 αιτήσεις.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιτρέπει στα νέα ζευγάρια που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για να υποβάλουν αίτηση για χαμηλότοκα δάνεια, στο πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής για την «Φθηνή Στέγη».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αττικής, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μόλις το 32% των διαθέσιμων ακινήτων στο λεκανοπέδιο, δηλαδή σχεδόν 15.000 διαμερίσματα, πωλούνται σε τιμή κάτω των 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, δεν είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα εγκρίνουν δάνειο στο 90% της τιμής, ειδικά αν οι εκτιμητές της τράπεζας κρίνουν πως το ακίνητο είναι υπερτιμημένο.

Μέχρι στιγμής ο μέσος όρος της αξίας των δανείων που έχουν προεγκριθεί ανέρχεται σε 111.000 ευρώ.