Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: «Ακόμα μία ψήφος εμπιστοσύνης»

14 mins read

“Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα”, αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τη σημερινή έκδοση 10ετούς ομολόγου.

“Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία”, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

“Άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%. Επιτόκιο ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019. Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με πίστη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Ώστε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!”.

Νωρίτερα:

Με προσφορά άνω των 17 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές.

Όπως αναφέρει το MarketNews.gr, το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, υποχώρησε για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης).

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και αρχική τιμή -στόχος είχε δοθεί το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%.

Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο στόχος του Δημοσίου να είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Facebook Comments