ΑρχικήΟικονομίαΣταϊκούρας: «Καμία προστασία κατοικίας για στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Σταϊκούρας: «Καμία προστασία κατοικίας για στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Το θέμα των κόκκινων δανείων και η λειτουργία του σχεδίου  Ηρακλής κατέλαβε μεγάλο χώρο στις απαντήσεις που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στους βουλευτές της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρά την βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι περιορισμένη λόγω των ληξιπρόθεσμων δανείων.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «Πρέπει να πάμε πάση θυσία σε μείωση των κόκκινων δανείων,  το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί την βασική προτεραιότητα καθώς εκτιμάται ότι τα κόκκινα δάνεια θα πέσουν από τα 70 δις ευρώ σε περίπου 40 δις ευρώ, ωστόσο αυτό  δεν επαρκεί και  θα χρειαστούν επιπρόσθετα εναλλακτικά σχέδια. Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί πολύ δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έχει αυξηθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και αυτό εξηγεί γιατί οι τράπεζες είναι διστακτικές στην χορήγηση δανείων. Πάση θυσία απαιτείται η μείωση των κόκκινων δανείων. Στις επιχειρήσεις υπάρχουν θετικοί ρυθμοί χρηματοπιστωτικής επέκτασης ενώ στα νοικοκυριά αρνητικοί. Σε αυτό συμβάλει και το σύστημα προστασίας που περιλαμβάνει ακόμα και τους κακοπληρωτές. Θα δείτε με το νέο σύστημα πως θα έχουμε θετική επίπτωση στις τράπεζες για δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ολα τα όπλα να τα ρίξουμε στα κόκκινα δάνεια. Ο Ηρακλής είναι μία μέθοδος. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι. Το υπουργείο Οικονομικών εκσυγχρονίζει το πτωχευτικό δίκαιο. Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι έχουμε πλαίσιο ολοκληρωμένο που προσιδιάζει και προσομοιάζει με σχέδια άλλων χωρών όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α».

Στο  θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας ο οποίος έκανε έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα ρύθμιση που λήγει στις 30 Απριλίου και ανέφερε  πως υπάρχει συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το  2019 για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Πλειστηριασμοί γινόταν και πριν την κρίση, γίνονταν  στη διάρκεια της κρίσης και θα γίνονται.

Οι πλειστηριασμοί χρειάζονται για πολιτικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μπούνε στην πλατφόρμα και να αξιοποιήσουν την ρύθμιση μέχρι 30 Απριλίου 2020. Να πάρουν την προστασία και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα.»

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη πως δεν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα καθώς όπως είπε μόνο 273 πολίτες έχουν αποδεχτεί την πρόταση ρύθμισης  από την πλευρά των τραπεζών.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση πράγματι 273 πολίτες μόνο έχουν αποδεχτεί την πρόταση ρύθμισης, πριν από τέσσερις βδομάδες ήταν 124 αυτό δε σημαίνει ότι είναι ο αριθμός που θα θέλαμε αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μικρό το ποσοστό σε σχέση με τις αιτήσεις που γίνονται, θα συμφωνήσω. Αυτή είναι η κατάσταση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα προχωρήσουμε σε μια ολιστική προσέγγιση έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχήμα προστασίας μια και σήμερα έχουμε οκτώ διαφορετικά σχήματα  προστασίας.

Να ξέρετε όμως ότι δεν θα υπάρξει καμία προστασία για στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα έχουμε  ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά.»