Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να μειώνει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και να ενισχύει το επιχειρείν»

34 mins read

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και την επόμενη τετραετία, να ενισχύει το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να συμβάλει να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για μια υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας. Κι αυτά είναι δείγματα της αξιοπιστίας της».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει και πρόσθεσε ότι ήδη η χώρα, έχει επιτύχει το στόχο της να καταστεί επενδυτικός προορισμός ενώ και οι εξαγωγές αυξάνονται και το κύρος και η αξιοπιστία της ενισχύονται συνεχώς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων συνθηκών που βιώνουμε ως κοινωνία ενώ τόνισε ότι σε αυτούς τους καιρούς που συρρικνώνονται τα εισοδήματα χρειάζεται δικαιότερη διανομή του ποιοτικού πλούτο που δημιουργείται για να στηρίζεται η ζήτηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει κουραστεί η κοινωνία από πελατειακά δίκτυα, απευθείας αναθέσεις και προνομιακές προσβάσεις στη χρηματοδότηση που,τελικά, εμποδίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους. Πρόσθεσε ότι η βιώσιμη επιχειρηματικότητα συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια και με ισότιμη πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού ενώ για την προστασία της πρώτης κατοικιας ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας».

Με στόχο μια ανθεκτική οικονομία, όπως είπε, δεν πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Με τις τιμές των υγρών καυσίμων και της ενέργειας να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ευρώπη των 27 δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε για ανάπτυξη, ανέφερε από την πλευρά του δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας ότι «πρέπει να απαντηθεί ποιους αφορά η ανάπτυξη. Για να μην διευρυνθούν οι ανισότητες μέσα στην κοινωνία».

Επιπλέον τόνισε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης κρατάει ενεργή την κοινωνική συνοχή και τις τοπικές οικονομίες και είναι αναγκαία συνθήκη η στήριξη της για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Γιαννης Χατζηθεοδοσίου

 

Επιτακτική είναι η ανάγκη να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στο μέλλον, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, το επιμελητήριο εστιάζει σε μία στρατηγική συνένωσης δυνάμεων και συνεργασίας.

Ειδικότερα, στο επόμενο διάστημα, προωθούνται οι εξής δράσεις όπως είπε ο πρόεδρος:

– Δημιουργείται ενιαία εφαρμογής καταχώρισης τοπικών επιχειρήσεων – στο σύνολο των Δήμων της Αττικής.

– Δημιουργία ειδικού προγράμματος για τη μελέτη των  τοπικών αγορών και την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης, με χρηματοδότηση από το επιμελητήριο και ειδικά για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θα αναβαθμιστεί, περαιτέρω, η εμβληματική δράση AGORA ATHΕNS με την αναβίωση του θεσμού Ήχος και Φως, με νέα φιλοσοφία και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ κ.α.

– Προωθείται η ίδρυση Θερμοκοιτίδας Πολιτιστικής, Τουριστικής, Εμπορικής και Δημιουργικής Καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και νέα συνεργατικά σχήματα ανοιχτής καινοτομίας, από παραδοσιακές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

– Δημιουργία και υποστήριξη συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

– Δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών σε θέματα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

– Συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας, για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Επιχειρήσεων, η οποία θα προωθήσει την ενεργειακή καινοτομία και την αειφορία των επιχειρήσεων.

– Θα συνεχιστεί η εκπαίδευση στον τομέα της κατάρτισης και ψηφιακής ανάπτυξης. Στόχος για το 2023 είναι να ξεπεράσουν τις 3.000 και να φθάσουν τις 5.000 ως το τέλος του 2024 οι επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν δωρεάν e-shop και ιστοσελίδα, μέσω του επιμελητηρίου.

– Σχεδιάζεται η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΜμΕ σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

– Σχεδιάζονται νέες κλαδικές έρευνες ενώ θα εξακολουθήσει η παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού, όπου χρειάζεται.

«Συνεχίζουμε, τέλος, να ζητάμε στοχευμένα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα, θεωρούμε απαραίτητη μια ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών σε 120 δόσεις. Για να δοθεί μια ανάσα στην αγορά και να αποτραπεί η συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων. Ζητάμε, επίσης, να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» τόνισε ο πρόεδρος.

 

 

Facebook Comments