Στην ατζέντα του Eurogroup τα €748 εκατ. στην Ελλάδα

20 mins read

Πράσινο φως για την εκταμίευση των ύψους 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ανάψουν σήμερα για την Ελλάδα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η διαδικασία της έγκρισης των 746 εκατ. ευρώ από το Eurogroup είναι μάλλον τυπική αφού η αξιολόγηση είναι θετική και η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρά την επέλαση κορωνοϊού.

Έπεται η επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA’s από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Η επιστροφή των 748 εκατ. ευρώ ενισχύει τη προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων που αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων στην οικονομία λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Ήδη ο «κρατικός κουμπαράς» έχει ενισχυθεί με τα 3 δισ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση του 10ετους ομολόγου και ξεπερνά πλέον τα 35 δις. ευρώ ενώ θα συνεχιστεί ο δανεισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  (ΟΔΔΗΧ).

Τα πλεονάσματα στο Eurogroup

Αναφορικά με τα πλεονάσματα του 2021, ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε ότι οι στόχοι του  πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) για την Ελλάδα, όσον αφορά το διάστημα 2020-2021, «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο λόγω των επιπτώσεων που άσκησε η πανδημία στην οικονομία της χώρας μας». Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αποκτά την ευελιξία που θέλει για την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και το επόμενο έτος.

Επιπρόσθετα για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των κονδυλίων από το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών. Η εισροή πόρων από το πρόγραμμα SURE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποδυναμώσει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό ο οποίος πέραν των διογκωμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κλυδωνίζεται και από την υστέρηση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και της αναστολής των πληρωμών για φόρους και εισφορές.

Μέχρι να ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο κινείται με γνώμονα την «οικονομία δυνάμεων».

Στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως λένε, «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά με κριτήρια τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επίπτωση των μέτρων στην ανάσχεση της ύφεσης».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κλάδους που παρά την έξοδο από την καραντίνα δέχονται ισχυρά πλήγματα όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στους νευραλγικούς τομείς και αν χρειασθεί θα επέμβουμε χειρουργικά αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης του Μαΐου.

Facebook Comments