ΑρχικήΟικονομίαΣτο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός - Οι αυξημένες τιμές σε φυσικό αέριο,...

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός – Οι αυξημένες τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό

Ραγδαίες είναι οι ανατιμήσεις σε μία σειρά βασικών αγαθών, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων κατά της ακρίβειας.

Έσπασε το φράγμα του 5% τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, όπως και ήταν αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη από τη Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,1% τον Δεκέμβριο από 4,8% τον Νοέμβριο. Οι τιμές ενέργειας πήραν και τον συγκεκριμένο μήνα.

Στο φυσικό αέριο είχαμε ανατίμηση 135,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. «Άλμα» 45% είχαμε στο κόστος του ηλεκτρισμού, ενώ αυξημένη κατά 34,1% ήταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή προέκυψε από τις αυξήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:

• 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

• 3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. • 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ