Θετική η 5η έκθεση αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας – Στο 4% έκλεισε το πλεόνασμα του 2019

26 mins read

Η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της για το τέλος του 2019, είναι το βασικό συμπέρασμα της Κομισιόν, στην 5η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε και το 2019 με υπεραπόδοση στο 4% του ΑΕΠ. Επαναλαμβάνει και τις προβλέψεις της Επιτροπής για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και κατά 2,2% το 2019 και εκτιμά πως το οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα θα συνεχίζει να βελτιώνεται αν και κίνδυνοι παραμένουν (κυρίως αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ).

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσει και τα συμπληρωματικά μέτρα που συμφώνησαν με τους εποπτικούς θεσμούς εγκαίρως για την έκτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που προβλέπεται για τον Μάιο του 2020, σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί συνεχή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συνολικά, αναφέρεται σε “ικανοποιητική πρόοδο” στα 10 προαπαιτούμενα για τα οποία κρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε η Κομισιόν, στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα για το οποίο θα αξιολογηθεί η χώρα στη νέα έκθεση, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο και θα αφορά στην 6η αξιολόγηση.

Σήμερα η Κομισιόν παρουσίασε επιπλέον και εκθέσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και έρευνες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας των μακροοικονομικών ανισορροπιών, στην οποία επίσης ανήκει η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται η πρόοδος σε κάποια πεδία αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης της δράσης, κυρίως στο σκέλος των επενδύσεων.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του, χωρίς περιττές θριαμβολογίες, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (και τη 2η σχετική επί κυβέρνησης ΝΔ), που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε περαιτέρω την κοινωνική συνοχή. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός η Έκθεση «εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των “κόκκινων δανείων”.

Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας. Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του.

Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων».

Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει με ευχαριστίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας. Οι προσπάθειες όλων μας, αναφέρει, φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.

 

Facebook Comments