ΑρχικήΟικονομίαΤι αλλάζει στο market pass - Οσα πρέπει να ξέρουν οι νέοι...

Τι αλλάζει στο market pass – Οσα πρέπει να ξέρουν οι νέοι δικαιούχοι

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με 7,5 εκατομμύρια μέλη (σύζυγοι παιδιά) θα ωφεληθούν από το νέο market pass που χορηγεί η κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, το νέο market pass θα υπολογισθεί με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα και αφορούν τα εισοδήματα του 2022.

Ο λόγος, όπως ανέφερε ο υπουργός, που επεκτείνεται κατά τρεις μήνες το πρόγραμμα, γίνεται για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Οι αιτήσεις, όπως προαναφέρθηκε θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Με βάση τον σχεδιασμό οι παλαιοί δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση, ενώ οι νέοι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι:

1. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

2. Οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα υποβάλλουν αίτηση. Με βάση το εκκαθαριστικό θα διαπιστωθεί εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους ή στη ψηφιακή κάρτα. Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

3. Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

4. Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

5. Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.