ΑρχικήΟικονομίαΤι παράγει η Θεσσαλία- Αναμένονται ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα

Τι παράγει η Θεσσαλία- Αναμένονται ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απίστευτες καταστροφές στη Θεσσαλία δεν θα επηρεάσουν τη ζωή μόνο των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές.

Η Θεσσαλία δεν συμβάλλει απλώς με το 5% του ΑΕΠ, αλλά έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

-Σιτηρά: 18% των εκτάσεων

-Ζαχαρότευτλα (άρα και ζάχαρη): 15,6% εκτάσεων

-Φρούτα-λαχανικά: 9,5% εκτάσεων

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι σε μια συγκυρία, όπου οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα έχουν πάρει «φωτιά», οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας θα επιτείνουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τι παράγουν οι πληγείσες περιοχές και ποια είναι η αναλογία στο σύνολο της παραγωγής στην Ελλάδα, μιλάνε από μόνα τους:

-Μήλα: 43,5% συνόλου παραγωγής

-Αχλάδια: 63% συνόλου παραγωγής

-Κάστανα: 47,5% συνόλου παραγωγής

-Σκληρό σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά): 34% συνόλου παραγωγής

-Καλαμπόκι: 22% συνόλου παραγωγής

-Φακές: 32% συνόλου παραγωγής

-Ρεβίθια: 33% συνόλου παραγωγής

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας:

-Βοοειδή: 10,6% συνόλου
-Πρόβατα: 9,6% συνόλου
-Γουρούνια: 7,5% συνόλου
-Πουλερικά: 10,5% συνόλου