Το Bloomberg «αποθεώνει» τα ελληνικά ομόλογα: «Εάν μπορείτε να τα βρείτε»

13 mins read

To Bloomberg «αποθεώνει» τα ελληνικά ομόλογα, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του ότι «η κρίση του χρέους χτύπησε πριν μια 10ετία την αγορά των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο τώρα επιστρέφουν, εάν μπορείτε να τα βρείτε», την ώρα που Ελλάδα ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για πρώτη φορά μετά το 2008, το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έπεσε κάτω από 100 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «παρατηρείται μια σπάνια… ανωμαλία από το 2009: Τα λεγόμενα “ομόλογα-σκουπίδια” που εκδίδει η Ελλάδα, βάσει των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, να πληρώνουν τώρα λιγότερο από τα ιταλικά 10ετή ομόλογα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε ποσοστό 0,82%, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αποδίδουν πέντε μονάδες βάσης λιγότερο από τα αντίστοιχα των ιταλικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για τους επενδυτές που είναι αρκετά ευέλικτοι για να περιηγηθούν σε αυτό το ρευστό, αλλά υψηλής απόδοσης υπόβαθρο που διαμορφώνουν τα ελληνικά χρεόγραφα, αποδεικνύεται μια ευκαιρία να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει τη φάση της ταχύτερης αγοράς ομολόγων στην επόμενη συνεδρίαση, στις 10 Ιουνίου.

Οι αναλυτές αναμένουν το spread των ελληνογερμανικών 10ετών ομολόγων να μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που έχει να φανεί πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, πάνω από μια 10ετία.

Παράλληλα, αν και στις αγορές αναμένεται «ορυμαγδός» εκδόσεων πανδημικού χρέους (από ΕΕ, ΕΚΤ, FED κλπ), έγκυρες πηγές ανέφεραν στο newmoney.gr ότι έκδοση ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πρέπει να αναμένεται και άμεσα από τη χώρα μας, ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα ακόμα -θα είναι η τέταρτη, πριν καν τα μισά του έτους.

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα δώσει συνέχεια στις απανωτές και άκρως επιτυχημένες εκδόσεις χρέους που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Προ μηνός μόλις πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις διεθνείς αγορές με ομόλογο 5ετούς διάρκειας, επιτόκιο μόλις 0,18% και προσφορές 20 δισ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρήσει σταθερά ταμειακό απόθεμα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Facebook Comments