ΑρχικήΟικονομίαUBS: Θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος - Στο...

UBS: Θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος – Στο 10% η ύφεση – Ο ρόλος του τουρισμού

Καθοριστικό για το ελληνικό ΑΕΠ φέτος είναι το πόσο θα διαρκέσει το «χτύπημα» από την πανδημία στον ελληνικό τουρισμό. Αυτό επισημαίνει σε νέο της report η UBS.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα φτάσει το 10% τουλάχιστον. Εκτός από το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού, η διάρκεια αυτού του σοκ στον σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του τουρισμού είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί, με το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων πιθανότατα να χαθούν το καλοκαίρι, όπως εκτιμά.

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, η UBS επισημαίνει πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στον δρόμο της ανάκαμψης στον οποίο είχε μπει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο νέο QE (PEPP) και να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους ως collateral για την άντληση ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες, προφέρει κρίσιμη στήριξη στην Ελλάδα.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων καθώς και το ότι η Ελλάδα έχει ένα αξιοπρεπές ταμειακό απόθεμα, αναμένεται να στηρίξουν τις τρέχουσες αξιολογήσεις της χώρας από τους οίκους καθώς και τις «σταθερές» προοπτικές που δίνουν τόσο η Fitch, όσο η S&P, η DBRS και η Moody’s.

Γενικότερα η UBS συνεχίζει να μην εκτιμά πως οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα υποβαθμιστούν με τους ρυθμούς που είδαμε κατά την κρίση χρέους της περιοχής καθώς η κατάσταση είναι πολύ διαφορετικά από τότε. Πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους οι αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής του ευρώ ήταν υπερβολικά υψηλές (η Ελλάδα, για παράδειγμα, είχε έως το 2009 αξιολόγηση Α).

Επίσης, ένας κύριος παράγοντας στις απότομες αυξήσεις του κρατικού χρέους τότε ήταν η διάσωση των εθνικών τραπεζικών κλάδων. Παράλληλα, οι μεγάλες υποβαθμίσεις που σημειώθηκαν το 2012 ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι η Ελλάδα έπρεπε να αναδιαρθρώσει το χρέος της τον Μάρτιο του 2012 προτού λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σε χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία ήταν 500 μ.β πάνω από αυτές των γερμανικών και τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία είχαν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.

Αυτή τη φορά οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, εμποδίζουν το ξέσπασμα μία νέας κρίσης χρέους, όπως επισημαίνει η UBS. Ήταν πολύ γρήγορες στο να παράσχουν σημαντικά μέτρα για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, και απορροφούν αποτελεσματικά το επιπλέον χρέος που εκδίδουν οι κυβερνήσεις. Αυτή η υποστηρικτική στάση πολιτικής παρέχει ένα buffer σε περίπτωση χειρότερου αποτελέσματος, αποτρέπει επικίνδυνα σπιράλ χρέους και μειώνει τον κίνδυνο υποβάθμισης των αξιολογήσεων από τους οίκους, τονίζει η ελβετική τράπεζα.