ΑρχικήΟικονομίαUBS: Γιατί ο χρυσός μπορεί να «εκτοξευθεί» στα $2.300

UBS: Γιατί ο χρυσός μπορεί να «εκτοξευθεί» στα $2.300

Η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει πάνω από 4% την τελευταία εβδομάδα, στη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και ενάμισι μήνα και έφτασε χθες στο χαμηλό δύο μηνών και τα 1.861 δολάρια η ουγκιά, όπως σημειώνει η UBS σε νέα της έκθεση.
Αυτό, επισημαίνει, σημειώθηκε παράλληλα με την ενίσχυση του αμερικάνικου δολαρίου (ο δείκτης δολαρίου έχει αυξηθεί κατά 2,6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες), καθώς και με την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων των ΗΠΑ σε υψηλό των δύο μηνών και στο –0,92%.
Σύμφωνα με το MarketNews.gr, oι ανησυχίες για νέα lockdowns, τα δημοσιονομικά μέτρα των ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν όλα επηρεάσει το κλίμα απέναντι στο ρίσκο, το οποίο παραδοσιακά ευνοεί ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, σημειώνει η ελβετική τράπεζα. Ωστόσο, το πολύτιμό μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε στις αρχές Αυγούστου.
Κατά την άποψη της UBS η οποία δηλώνει “ταύρος” για το πολύτιμο μέταλλο, αντί αυτή η πτώση να σηματοδοτεί περαιτέρω sell-off, αποτελεί απλά μία προσωρινή διόρθωση η οποία προσφέρει σημαντική ευκαιρία για τοποθετήσεις, καθώς το μακροπρόθεσμα story για τον χρυσό παραμένει ισχυρό, για τρεις λόγους:
Στήριξη από την Fed. Η μάχη υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε τις πιθανότητες να συμφωνηθεί ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές. Έτσι η Fed αναμένεται να παραμείνει στην υποστηρικτική της στάση απέναντί στην οικονομία. Εκτός από τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, κατά την άποψη της UBS. Αυτό θα πρέπει να περιορίσει οποιαδήποτε τεχνική αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων.
Το εξαιρετικά αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Οι προεδρικές εκλογές απέχουν μόλις πέντε εβδομάδες, με το αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη σίγουρο. Η UBS βλέπει το πιο πιθανό αποτέλεσμα το “μπλε κύμα”, δηλαδή νίκη Μπάιντεν με τους Δημοκρατικούς να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να διατηρούν τη Βουλή (πιθανότητα 50%), ακολουθούμενο από την επανεκλογή Τραμπ με ένα διχασμένο Κογκρέσο ( οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Βουλής), δηλαδή το σενάριο status quo (πιθανότητα 35%). Ωστόσο, ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή πιθανότητα, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω μεταβλητότητα και να οδηγήσει σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και ειδικά προς το χρυσό, το ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας παρά στο δολάριο ΗΠΑ, κατά την άποψή της. Η μακροπρόθεσμη τάση του δολαρίου είναι επίσης πτωτική και καθώς ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, ένα ασθενέστερο δολάριο ευνοεί την τιμή του.
Η αύξηση του χρέους διεθνώς. Ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μειώθηκαν πρόσφατα στο 1,6% από την κορυφή του 1,8% τον Αύγουστο, αυτό οφείλεται εν μέρει στην ανεπαρκή επικοινωνία από την Fed, όπως τα σχόλια του επικεφαλής της Fed στο Σικάγο, Charles Evans πριν μερικές ημέρες, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων ακόμη και πριν η Fed φτάσει στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Η UBS θεωρεί πως οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να ανεχθούν μια περίοδο μέτρια υψηλότερου πληθωρισμού πριν από την αύξηση των επιτοκίων (όπως επιβεβαιώνει η κίνηση της Fed προς τη μέση στόχευση του πληθωρισμού). Ένας πιο χρεωμένος κόσμος μετά τον COVID-19 ευνοεί χαμηλότερα τα χαμηλότερα επιτόκια αλλά υποστηρίζει επίσης υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, δεδομένης της απρόβλεπτης δημοσιονομικής τόνωσης. Ο χρυσός προσφέρει έτσι μια αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού ως “πραγματικό” περιουσιακό στοιχείο.
Έτσι η UBS θεωρεί πως οι επενδυτές πρέπει να εκμεταλλευτούν την πτώση των τιμών του χρυσού για να αυξήσουν την έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο.
Μέχρι το τέλος του έτους βλέπει πως ο χρυσός θα αγγίξει και πάλι τα 2.000 δολάρια, ενώ εάν το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί, τότε το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να εκτοξευθεί στα 2.300 δολάρια.
Πηγή: MarketNews.gr