ΑρχικήΠαραπολιτικάΟ καθηγητής Γ. Κωνσταντινίδης συγκρίνει τα γενέθλια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Ο...

Ο καθηγητής Γ. Κωνσταντινίδης συγκρίνει τα γενέθλια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ο Δαυίδ και ο Γολιάθ

Τα πρώτα γενέθλια μιας κυβέρνησης είναι συνήθως μια ευτυχής στιγμή.

Η περίοδος χάριτος δεν έχει λήξει ακόμα, το εκλογικό κοινό έχει μειωμένο ενδιαφέρον για την εκλογική του επιλογή και έτσι το κυβερνητικό κόμμα απολαμβάνει συνήθως μια άνετη υπεροχή επί εκείνων που έχουν διαμορφωμένη προτίμηση.

Η σημερινή επέτειος της εκλογικής νίκης της ΝΔ ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον άτυπο κανόνα. Διευρυμένη διαφορά της ΝΔ από τον αντίπαλό της της τάξης των 14-16 μονάδων.

Το μέγεθος της κυριαρχίας της ΝΔ γίνεται αντιληπτό αν συγκρίνουμε τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα με αυτήν των πρώτων γενεθλιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η ΝΔ βρισκόταν ήδη 7-8 μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και τον Ιανουάριο του 2016 -στη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- η διαφορά ήταν ήδη 2-3 υπέρ της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθυγραμμίστηκε με τον κανόνα για τα πρώτα γενέθλια.

Όμως η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο γενεθλιών βρίσκεται αλλού. Το 2016, τα δύο κόμματα δε συγκέντρωναν αθροιστικά πάνω από το 45%-50% των προτιμήσεων. Το 2020, τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από το 65%. Το εκλογικό σώμα δείχνει να χωρά καλύτερα στο καλούπι του προκάτ δικομματισμού σήμερα, ως φυσικό αποτέλεσμα της σκόπιμης και αμοιβαία επωφελούς πόλωσης που καλλιέργησαν τα δύο μεγάλα κόμματα τα τελευταία χρόνια. Με την εξέλιξη αυτή είναι μακροπρόθεσμα ευχαριστημένοι και οι δύο μονομάχοι. Το πρόβλημα (τους) βέβαια με τον δικομματισμό είναι ότι οι ρόλοι του Δαυίδ και του Γολιάθ εναλλάσσονται με ταχύτητα.

Ποιος είναι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (1975) είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Essex, Βρετανία. Σπούδασε ακόμα Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Ποσοτικές Μεθόδους στο Πανεπιστήμιο του Essex, Βρετανία. Έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο συλλογικών τόμων και δύο μεταφράσεων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων του αντικειμένου του στην ελληνική γλώσσα. Έχει επίσης συγγράψει 30 άρθρα ή κεφάλαια βιβλίων σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις. Από το 2012 έως το 2015, συντόνισε ένα τριετούς διάρκειας και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικό έργο δι-ιδρυματικού χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού 400.000€ με θέμα τη μέτρηση του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα και συμμετείχε ως μέλος της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας σε τέσσερα ακόμα επιστημονικά έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 εκατομμυρίων €, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Δικτύου Μελέτης των Εκλογών, της Κοινής Γνώμης και των Κομμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Από το 2010 έως τον Μάιο του 2015, διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.