ΑρχικήΠαραπολιτικάΑγαπηδάκη: Χυδαία και οργανωμένη η προσπάθεια εναντίον της κυβέρνησης στο twitter

Αγαπηδάκη: Χυδαία και οργανωμένη η προσπάθεια εναντίον της κυβέρνησης στο twitter

Για συντονισμένη προσπάθεια συκοφάντησης της κυβέρνησης μέσω Twitter μίλησε σήμερα η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι από εδώ και πέρα θα αναλάβει η δικαιοσύνη.

«Τον τελευταίο μήνα έχει εμφανιστεί μια συντονισμένη, οργανωμένη προσπάθεια στο twitter από ανώνυμους χρήστες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός, εγώ, άλλα κυβερνητικά στελέχη, η δικαιοσύνη και δεν ξέρω ποιοι άλλοι θεσμοί κάνουμε trafficking. Ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά εμείς στέλνουμε τα παιδιά σε παιδόφιλους και δεν ξέρω τι άλλο. Επειδή όλο αυτό έχει πολλά στοιχεία που μπορεί να οδηγούν σε αξιόποινες πράξεις, θα πρέπει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 ήταν πολύ άσχημη, τότε είχαμε 4129 ασυνόδευτα ανήλικα στην χώρα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν στην ζούγκλα της Μόριας και της Σάμου. Μόνο όταν πήραμε τα παιδιά από εκεί μάθαμε πόσα ήταν πραγματικά εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε με τα περισσότερα από αυτά να είναι σε παραπήγματα αχαρτογράφητα, χωρίς να έχουν καταγραφεί από τις αρχές, που ούτε εκεί ήξεραν τον πραγματικό τους αριθμό. Πολλά παιδιά ήταν επίσης άστεγα, στο Πεδίον του Άρεως, ενώ πολλά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα απλά και μόνο επειδή η χώρα μας δεν είχε κάποιο μέρος να τα στεγάσει. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη γιατί μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχαμε αυξημένες ροές και φτάσαμε να έχουμε περίπου 5500 ασυνόδευτα ανήλικα. Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι ευοδώθηκαν αυτές οι προσπάθειες, προκειμένου από την μία να αποσυμφορηθεί το σύστημα και από την άλλη να προστατευτούν τα ανήλικα ασυνόδευτα και να έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας για τα ασυνόδευτα στην χώρα μας».

Η κ. Αγαπηδάκη εξήγησε ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν κάποιο οικογενειακό πλαίσιο, ενώ υπάρχουν κάποια ασυνόδευτα που έρχονται στην χώρα μας και ενδέχεται να έχουν συγγενείς σε άλλα κράτη-μέλη, είτε της πυρηνικής οικογένειας είτε του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος και σε αυτή την περίπτωση υποβάλλουν αίτημα επανένωσης, ωστόσο πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανέναν. Οπότε έρχονται στην χώρα μας και υπάρχει αυτό το πλαίσιο προστασίας που τους δίνει την δυνατότητα καταρχήν να αρχίσουν να επεξεργάζονται τις πτυχές αυτές που σχετίζονται με τα τραύματά τους, τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

«Το τραύμα σε αυτά τα παιδιά δεν είναι ότι έχω χάσει τους γονείς μου και είμαι μόνος. Υπάρχει ένα ψυχικό τραύμα που συνδέεται με την απώλεια ενόσω είσαι στην χώρα καταγωγής, σε επίπεδο κοινωνικό, σε επίπεδο ανθρώπινο, ότι χάνεις τους ανθρώπους που είναι εκεί για να σε φροντίσουν. Υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο για αυτό που λέμε παιδική ηλικία στις χώρες καταγωγής των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα παιδιά δουλεύουν από τότε που αρχίζουν να περπατάνε σχεδόν, από τα 4-5 χρόνια τους δουλεύουν στα χωράφια για να έχουν ψωμί, οπότε ένα τραύμα είναι εκεί. Ένα τραύμα κατά την διάρκεια του ταξιδιού, γιατί τα κορίτσια πολύ συχνά πέφτουν θύματα trafficking και δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην Ευρώπη. Και ένα τραύμα που έρχεται με το που φτάσουν στην Ευρώπη και έχει να κάνει με τις συνθήκες υποδοχής και ότι υπάρχει μια διπλή απώλεια της ταυτότητας, δηλαδή κανείς αισθάνεται ότι είναι στο κενό» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη.

Στους ξενώνες λοιπόν που είναι το κατεξοχήν πλαίσιο προστασίας των παιδιών μόλις φτάνουν, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, μια πλήρης πλαισίωση των παιδιών. «Έχουμε καταφέρει αυτούς τους 18 μήνες που λειτουργεί η ειδική γραμματεία, τις ελάχιστες θέσεις που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, περίπου 1000, σήμερα να τις έχουμε κάνει πάνω από 2000 σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας για να προσφέρουμε στα παιδιά σταθερότητα και πλήρη κάλυψη των αναγκών τους. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ενισχύει περαιτέρω όλες αυτές τις υπηρεσίες και τις δράσεις».

Τέλος, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε πως η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που έχουμε στην χώρα μας κατάγεται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Συρία και άλλες χώρες, ενώ στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, η μεγάλη πλειονότητα που έχει μετεγκατασταθεί είναι έφηβοι 15-17 ετών, κυρίως αγόρια και οι χώρες που έχουν πάει αυτά τα παιδιά είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, πολλά κράτη-μέλη που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.