ΑρχικήΠαραπολιτικάΆλλα θα λέει η Ε.Ε. και άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Βενεζουέλα;

Άλλα θα λέει η Ε.Ε. και άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Βενεζουέλα;

Η απόπειρα ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα από δυνάμεις του στρατού που μέχρι πρότινος ορκίζονταν πίστη στον διάδοχο του Τσάβες έχει προκαλέσει αμηχανία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, μέχρι πρότινος, κρύβονταν πίσω από την ανάγκη «δημοκρατικού διαλόγου» μεταξύ των δυνάμεων εντός της χώρας. 

Σημειωτέον, η Ε.Ε., μέλος της οποίας είναι…ακόμα η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018, με βάση τα οποία ο Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος. Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας και εξ αυτού δεν συντηρεί κανέναν ανοιχτό δίαυλο επίσημης επικοινωνίας μαζί του. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σαν να έπαθαν…εμπλοκή. Για παράδειγμα, ο Ισπανός Σοσιαλιστής Σάντσεθ, για την εκλογή του οποίου το κυβερνών κόμμα πανηγύριζε, ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν τις κινήσεις με στόχο την αντικατάσταση Μαδούρο από τον Χουάν Γκουαϊδό. Και μπορεί η Ε.Ε. να τήρησε στάση αναμονής, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι χαιρέτισε θερμά την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμόν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για τις εξελίξεις. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, μίλησε σαφώς για πραξικόπημα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δε, μιλούσαν επίσης για πραξικόπημα. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας επιτέθηκε στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για το γεγονός ότι εξέφραζε την ικανοποίησή της για την τυχόν ανατροπή Μαδούρο, κάνοντας με τη σειρά του λόγο για «στρατιωτικό πραξικόπημα». 

Αφήστε, δε, που σε πολλούς κύκλους πυκνώνουν τα ερωτήματα για το αν θα βρεθεί κάτι ενδιαφέρον για τη συσχέτιση, είτε των Podemos είτε του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση Μαδούρο, αν…παρ’ ελπίδα το καθεστώς του «συντρόφου» εν τέλει ανατραπεί. Ίδωμεν.

Ο εξ απορρήτων