ΑρχικήΠαραπολιτικάΑνδρουλάκης: «Να υπάρξει κατάλογος προτεραιότητας με βάση την ηλικία αλλά και την...

Ανδρουλάκης: «Να υπάρξει κατάλογος προτεραιότητας με βάση την ηλικία αλλά και την ευπάθεια»

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επιμένει εκ νέου με ανάρτησή του ότι οι ασθενείς με βαριά νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας πρέπει να μπουν στην προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι «η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική της, παίρνοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα ΚΕΠΑ κλπ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και τόσους μήνες, όπως έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να υπάρξει ο κατάλογος προτεραιότητας καθορισμένος βάση και των δύο αντικειμενικών κριτηρίων, της ηλικίας αλλά και της ευπάθειας.»
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε στην χώρα μας όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ πριν ενάμισι μήνα, δίνοντας σε όλους μας την ελπίδα, ότι με προϋπόθεση την τήρηση των υγειονομικών μέτρων ενδιάμεσα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πανδημία.
Ωστόσο, τα ερωτηματικά σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος Ελλάδας παραμένουν, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών να κινείται σε άλλη κατεύθυνση, φροντίζοντας για τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητου ηλικίας. Η Γαλλία συμπεριλαμβάνει ανοσοκατεσταλμένους λόγω αυτοάνοσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας εμβολιασμού μαζί με τους άνω των 75 ετών.
Αντιστοίχως, το Βέλγιο δίνει προτεραιότητα σε όλους τους ενήλικους ασθενείς με λευχαιμία, με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες, σύνδρομο down, οροθετικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους και στους άνω των 45 με χρόνιες αναπνευστικές νόσους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους, διαβητικούς, με χρόνια νευρολογική νόσο, ανοϊκούς, ασθενείς με καρκίνο και υπέρταση, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς μαζί με τους πολίτες άνω των 65 ετών.
Στην Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, εμβολιάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, με σύνδρομο Down, άνοια, σοβαρή ψυχιατρική νόσο, ασθενείς με λευχαιμία ή καρκίνο υπό θεραπεία και σε ύφεση εντός πενταετίας, χρόνια σοβαρή πνευμονική νόσο, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, παθολογική παχυσαρκία. Μαζί με τους άνω των 60 θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι χρονίως πάσχοντες.
Παρομοίως έχουν πράξει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία μαζί με την χώρα μας αφήνει τους χρόνιους ασθενείς να περιμένουν. Επιμένοντας σε οριζόντια αντιμετώπιση με ηλικιακό κριτήριο και μόνο, βάζουν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους, μικρότερων ηλικιών συνανθρώπους μας, με νοσήματα που σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής στην αρχή της πανδημίας, οδηγούσαν σε βαριά νόσηση, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και απώλεια της ζωής.
Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική της, παίρνοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα ΚΕΠΑ κλπ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και τόσους μήνες, όπως έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να υπάρξει ο κατάλογος προτεραιότητας καθορισμένος βάση και των δύο αντικειμενικών κριτηρίων, της ηλικίας αλλά και της ευπάθειας. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους που αγωνιούν έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί για το πότε θα εμβολιαστούν.