Βάζουν και τις γερμανικές αποζημιώσεις στο προεκλογικό μενού

15 mins read

Είναι σαφές ότι στον δρόμο προς τις εκλογές, η κυβέρνηση προσπαθεί να παίξει όποιο χαρτί έχει. Ένα από αυτά είναι και οι γερμανικές αποζημιώσεις, με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής που είχε συσταθεί να έρχεται, εν τέλει, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα.

 Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, είχε προαναγγείλει από τις αρχές Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα ότι το πόρισμα θα ερχόταν «αμέσως μετά τις γιορτές», λόγω κοινοβουλευτικού φόρτου, όμως, πήγε πίσω. Πλέον, η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του πορίσματος της Επιτροπής, το οποίο, βεβαίως, δεν ήταν ομόφωνο, και με βάση το οποίο οι απαιτήσεις του ελληνικού κράτος, μαζί με τους τόκους, προσδιορίζονται σε πάνω από 300 δις ευρώ. Το εν λόγω ποσό αφορά τόσο την αποζημίωση της Ελλάδος ως κρατική οντότητα, αλλά και υποθέσεις ιδιωτών, τον ξεριζωμό της Εβραϊκής κοινότητας της χώρας, πολιτιστικές καταστροφές κ.ο.κ. 

 Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ολομέλεια θα υιοθετεί ένα τέτοιο πόρισμα, καθώς οι αντίστοιχες προηγούμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, υπό τον Κώστα Τζαβάρα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα. Θεωρητικά, εφόσον το υιοθετήσει η Βουλή, ανοίγει και ο δρόμος για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Σε πολιτικό επίπεδο, τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι η συζήτηση του πορίσματος αυτού και στη γερμανική Bundestag, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ πρόθεση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ήταν και μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επί του θέματος.

Όλα αυτά, όμως, στη θεωρία. Διότι στην πράξη, η διπλωματική θέση της Γερμανίας είναι σαφής και διαμορφωμένη εδώ και δεκαετίες και δεν αλλάζει: για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θέμα αποζημιώσεων, πολλώ δε σε άλλη κρατική οντότητα, δεν τίθεται. Άλλωστε και η Άνγκελα Μέρκελ που ήρθε προ μηνών στην Αθήνα, όταν άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να χαρακτηρίζει τις αποζημιώσεις «νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες», επέλεξε τη διπλωματική απάντηση περί «ιστορικής ευθύνης». Πέραν τούτου, όμως, ουδέν, εκτός αν η Ελλάδα επιλέξει να αντιπαρατεθεί με τη Γερμανία στη Χάγη, στη βάση του πορίσματος της Διακομματικής. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments