Διθυραμβικά σχόλια της Χουριέτ για την ομιλία Μητσοτάκη από τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας

11 mins read

Θερμά ήταν τα σχόλια από τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας και εκ των κορυφαίων Τούρκων αναλυτών, Σεντάτ Εργκίν, με άρθρο του στη Hurriyet, για την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο.

Στο άρθρο του, εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη» συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, μπαίνει στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία.


Χωρίς να ασκήσει ευθεία κριτική στην Άγκυρα, ο Τούρκος αναλυτής, αντιπαραβάλλοντας τις κινήσεις των δύο ηγετών, αφήνει αιχμές για τις επιλογές της τουρκικής κυνέρνησης.
«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hurriyet.

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».

 


Facebook Comments