Ενόχληση Καρανίκα για την «αστική αυτοπεποίθηση» του Τσακαλώτου

15 mins read

Η ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ανασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα δεν άρεσε καθόλου στην Κουμουνδούρου. Ένας από εκείνους που ενοχλήθηκαν είναι και ο φίλος και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καρανίκας.

Ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό που ενόχλησε τον Νίκο Καρανίκα. Τον ενόχλησε και η αναφορά του στην Οξφόρδη.

«Αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καθημερινή και πολλοί το εξέλαβαν ως… μπηχτή στον Αλέξη Τσίπρα που τελείωσε τη Γκράβα και το ΕΜΠ.

Ο Νίκος Καρανίκας φρόντισε, με ανάρτησή του στο Facebook να κάνει γνωστή την ενόχλησή του και να επιτεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα

«Αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά.

Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.

Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη – και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική.

Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση . Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα.

Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.

Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό.

καλή βδομάδα».

Facebook Comments