ΑρχικήΠαραπολιτικάΓιατί ο Στάθης Καλύβας διαφωνεί με την απόφαση Μπακογιάννη για την απαγόρευση...

Γιατί ο Στάθης Καλύβας διαφωνεί με την απόφαση Μπακογιάννη για την απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων στην Πανεπιστημίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στην τελευταία συνεδρίασή του πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία την εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τη γενική απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια της νέας Πανεπιστημίου.

Αποφασίστηκε να μην παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων της, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ανακαλούνται και οι άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί σε ορισμένα καταστήματα.

Τη συγκεκριμένη απόφαση σχολίασε με μία ανάρτηση στο Facebook ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Στάθης Καλύβας.

 

Η ανάρτηση του Στάθη Καλύβα:

Τι βλέπουμε στον περίφημο πίνακα του Παύλου Μαθιοπούλου «Οδός Πανεπιστημίου»; Σωστά, τραπεζοκαθίσματα βλέπουμε.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ως σημαντική κίνηση την απαγόρευση τραπεζοκαθισματων στην Πανεπιστημίου για δυο τουλάχιστον χρόνια.

Όμως τα τραπεζοκαθίσματα από μόνα τους δεν είναι κακά. Είναι πρόβλημα σε συγκεκριμένα σημεία όπου προξενούν όχληση και βέβαια εκεί που ξεχειλώνουν και καταλαμβάνουν ολόκληρο τον χώρο, πχ στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Η αδυναμία να διακρίνουμε την σωστή από την λανθασμένη χρήση οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Από την μια ουσιαστικά αποδεχόμαστε την καταπάτηση του δημοσίου χώρου εκεί που δημιουργεί την μεγαλύτερη όχληση και από την άλλη καταδικάζουμε περιοχές που έχουν ανάγκη την παρουσία του κόσμου σε ερημοποίηση.

Πρόκειται για ένα τόσο απλό θέμα και όμως αστοχούμε. Γιατί; Γιατί απλά οι άνθρωποι που σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοια μέτρα (και μιλώ γενικά) δεν έχουν τη γνώση και το ενδιαφέρον.