ΑρχικήΠαραπολιτικάΗ αμερικανική πρεσβεία δεν δίνει βίζα στον Κούλογλου

Η αμερικανική πρεσβεία δεν δίνει βίζα στον Κούλογλου

“Μήπως σκότωσα τον Τζον Κένεντι;” αναρωτιέται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ο οποίος δεν μπορεί να πάρει βίζα από την αμερικανική πρεσβεία για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια και περιγράφει την ιστορία σε άρθρο του στο tvxs:

“…Το 2004 την άνοιξη, έμαθα ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν για τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ μου που παρουσιάζονταν στην δημόσια τηλεόραση. Για την ακρίβεια πρώην πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει σε κυβερνητικό παράγοντα της ΝΔ, λέγοντας ότι κορυφαίοι διπλωμάτες στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, ήταν δυσαρεστημένοι με κάποιες εκπομπές μου και έλεγαν : «πως θέλετε να βοηθήσουμε στο σχέδιο Ανάν (ήταν ακριβώς εκείνη η περίοδος-ΣΣ) αν η ΕΡΤ προβάλλει τέτοιο stuff;»

Δεν τους είχε αρέσει καθόλου ένα ντοκιμαντέρ ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ, που είχε τίτλο «24+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο». Φυσικά συνέχισα να κάνω κανονικά τη δουλειά μου, παρουσιάζοντας ένα ακόμη «ενοχλητικό» ντοκιμαντέρ: οι «Whistleblowers» στηρίζονταν σε μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την παταγώδη αποτυχία της CIA να εμποδίσει την 11η του Σεπτέμβρη και τα ψέμματα που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ.
Aποδείχθηκε άλλωστε ότι η εισβολή στο Ιράκ είναι μεγαλύτερο φιάσκο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά το Βιετνάμ. Και επίσης, πιο σημαντικό από τα λάθη ή τα ψέματα των πολιτικών, υπολογίζεται ότι προκάλεσε το θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και ακόμη περισσότερες ανθρώπινες τραγωδίες. Όσο για το Ισλαμικό Κράτος- Φρανκενστάιν που η αμερικανική βαρβαρότητα γέννησε στο Ιράκ, το πληρώνουμε ακόμη στην Ευρώπη: στο Παρίσι γίνεται, αυτές τις μέρες, η δίκη για τις δολοφονικές επιθέσεις των ισλαμιστών το 2015.

Αντιδράσεις προκάλεσε μια ακόμη ταινία μου, η «Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου», που απέσπασε 2 διεθνή βραβεία και προβλήθηκε σε κινηματογράφους στην Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας τηλεόρασης το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, συζητήθηκαν «τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει παλιότερα η εκπομπή στον (πρωθυπουργό) κ. Σημίτη, όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στις ΗΠΑ». Ένα μήνα αργότερα με απέλυσαν από την δημόσια τηλεόραση (επανήλθα το 2010, όταν ζήτησα και τη βίζα).

Πρόσφατα είχα την τρίτη άρνηση, παρότι και πάλι μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο ΟΗΕ θεωρείται ένα είδος διεθνούς εδάφους, έχουν πάει εκεί εχθροί των ΗΠΑ, διαβόητοι δικτάτορες αλλά και αντιαμερικανοί επαναστάτες όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα. Απ ότι φαίνεται με θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως σκότωσα τον Τζων Κένεντι και παρακαλώ την αμερικανική κυβέρνηση να το διευκρινίσει το συντομότερο. “