Η Αχτσιόγλου για τον σεξισμό: «Έλεγαν πως έγινα υπουργός λόγω προσωπικών σχέσεων»

10 mins read

Ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου μίλησε στην ΕΡΤ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη μητέρα. Απαντώντας στο πώς αντιμετώπισε τον σχολιασμό για την υπουργοποίησή της σε νεαρή ηλικία η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδεχθούν ότι ένας νέος άνθρωπος, και δη μια γυναίκα, μπορεί να αξίζει να αναλάβει μια τέτοια θέση, συνήθως την αμφισβητούν».

Και πρόσθεσε:

«Ήταν χαρακτηριστικό ότι όταν ανέλαβα εγώ, μαζί με εμένα ορκίστηκαν υπουργοί και άλλα δύο νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι, μεγαλύτερης βέβαια ηλικίας αλλά στη δεκαετία 30-40, άντρες. Κανείς δεν αμφισβήτησε το γιατί ανέλαβαν αυτοί. Όλοι, όμως, αμφισβήτησαν το γιατί ανέλαβα εγώ. Δηλαδή υπήρχαν υπονοούμενα ότι είχα κάποιες σχέσεις οι οποίες μπορεί να με οδήγησαν σε αυτή την θέση άδικα, χωρίς να το αξίζω. Κανείς όμως δεν αμφισβήτησε τους άλλους, παρότι το βιογραφικό μου είχε μάλλον -χωρίς να θέλω να θίξω τους συντρόφους- περισσότερα τυπικά προσόντα», τόνισε η βουλευτής.

Απαντώντας στο ερώτημα με ποιον τρόπο εκδηλώθηκε αυτή η αμφισβήτηση, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν διάφορα άρθρα, σχόλια στον Τύπο ότι “τι ξέρει αυτή;”, “τι κάνει;” ή “δεν ξέρει τίποτα”, στο υπουργείο υπήρχαν προϊστάμενοι, κυρίως άνδρες, οι οποίοι δυσκολεύονταν να δεχθούν ότι εγώ μπορεί να απαιτώ πράγματα, να προΐσταμαι αυτών, πράγμα που σημαίνει ότι ο σεξισμός είναι παντού, δεν είναι ένα γεγονός, μία στιγμή που συμβαίνει σε μία γυναίκα, είναι παντού, στην καθημερινότητά μας. Όσο συζητάμε και το φέρνουμε στην επιφάνεια, τόσο θα αρχίζει να λειτουργεί και ένας μηχανισμός περιορισμού».

Facebook Comments