Η «Αυγή» για την «Αυγή»

25 mins read

Το ρεπορτάζ της “Αυγής” για όσα συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη του λεγόμενου Πολιτικού Κέντρου στην Κουμουνδούρου εκπέμπει σχετική αισιοδοξία.

Αναφέρονται συγκεκριμένα -μεταξύ άλλων- τα εξής:

“Οπως υπογραμμίζουν κομματικές πηγές, προς απογοήτευση όσων πανηγυρίζουν, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το Δ.Σ. της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά, όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της.

Η διατήρηση και ενίσχυση της φωνής της ΑΥΓΗΣ, ιδίως μέσα στο σύνθετο και δυστοπικό μιντιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικότητας, αλλά και Δημοκρατίας” υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Στον απόηχο των πανηγυρισμών για το οικονομικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες στην προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης από φιλοκυβερνητικά μέσα “που ζουν από τις κάθε λογής λίστες Πέτσα», υπόγειες χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια από τράπεζες, που ενίοτε σβήνονται με κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς και η Ν.Δ. της διαπλοκής, των «νταβατζήδων» και των 350 εκατ. ευρώ δανεικών και αγύριστων που φεσώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, ξεκαθαρίζονται τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., κάνοντας χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες ούτε πουθενά. Δεν έχει νταβατζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του, περιμένοντας «ανταλλάγματα», και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της ΑΥΓΗΣ, η οποία μαζί με τον ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ηδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως, επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η ΑΥΓΗ έχει οικονομικά χρεοκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΥΓΗ συγκεκριμένα απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο εκ των πραγμάτων οδηγούν στη δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της ΑΥΓΗΣ.

Οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. διαβεβαιώνουν τόσο τους πολιτικούς αντιπάλους “που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα” όσο όμως και -κυρίως- τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Ν.Δ. “Δεν θα πάρουμε χρήμα ‘στην υγεία των κορόιδων’. Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό” υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Οπως εξηγούν, στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν σχεδόν μήνα, τέθηκε σε ισχύ ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Όπως διευκρινίζεται, παρόμοιο πρόγραμμα εθελούσιας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όχι μόνο στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς.

Στο πρόγραμμα αυτό ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση. “Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της ΑΥΓΗΣ, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο” προειδοποιούν οι ίδιες πηγές”.

Facebook Comments